ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ!

Jun 30, 2016 1394
Published in Food

Ενυδάτωση στην ζέστη!

Rate this item
(1 Vote)

 

Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και το σώμα μας έχει ανάγκη από επαρκή ενυδάτωση περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

Είναι απόλυτα φυσικό να νιώθουμε το αίσθημα της δίψας ολοένα και περισσότερο κάτω από τον ζεστό καλοκαιρινό ήλιο! Η δίψα ωστόσο δεν αποτελεί ορθό δείκτη των αναγκών του οργανισμού μας σε νερό και υγρά, αλλά γίνεται αισθητή όταν είμαστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Απώλεια νερού αντίστοιχη με 1% του σωματικού βάρους είναι ικανή να προκαλέσει έντονη δίψα και λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός σε συνεργασία με κατακράτηση υγρών στα νεφρά.

 

Με την αφυδάτωση δεν χάνεται μόνο νερό αλλά και οι ηλεκτρολύτες και τα ιχνοστοιχεία που εμπεριέχονται διαλυμένα σε αυτό, με συνεπαγόμενα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδα και κούραση, που μπορεί να επιδεινωθούν επηρεάζοντας την πίεση του αίματος και άλλες οργανικές λειτουργίες. Κάτι τέτοιο είναι λογικό εάν σκεφτεί κανείς ότι το νερό συμμετέχει σε μια πληθώρα βιοχημικών διεργασιών που αφορούν τον μεταβολισμό, την ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού μέσω της εφίδρωσης, και την εύρυθμη λειτουργία ιστών και οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το πεπτικό σύστημα, οι μύες και τα νεφρά.

 

Η επαρκής λοιπόν πρόσληψη νερού και υγρών γενικότερα κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο κατά την έντονη σωματική άσκηση ή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σε ημερήσια βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η λέξη “ενυδάτωση” μπορεί να ταυτίζεται ετυμολογικά με την κατανάλωση νερού, διατροφικά όμως προκύπτει κατά 70-80% από την κατανάλωση νερού και υγρών, και κατά 20-30% από στερεή τροφή.

 

Για να κερδίσουμε λοιπόν το στοίχημα της σωστής ενυδάτωσης, ας έχουμε υπόψη τα παρακάτω:

 

•Οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται 2,5 και 2 λίτρα νερό αντίστοιχα. Η γενικευμένη ημερήσια σύσταση για 8 ποτήρια την ημέρα βασίζεται στο μοντέλο ενός “μέσου” ενήλικου άντρα 70 κιλών και συμπεριλαμβάνει και άλλα υγρά πέραν του νερού, όπως τσάι, καφές, ροφήματα, χυμοί, γάλα, σούπες.

•Καλό είναι να ξεδιψάμε με νερό, και να επιλέγουμε τον χυμό, το τσάι και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα ή αναψυκτικό για τη γεύση και απόλαυση που μας χαρίζει.

•Όσο περισσότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία και έχει πολλή ζέστη, τόσο πιο αυξημένες είναι οι ανάγκες μας σε νερό και υγρά.

•Οι αθλητές μπορεί να έχουν ακόμη και 1,5-2 κιλά απώλεια υγρών σε συνθήκες μέσης θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας, ή και περισσότερο όσο η θερμοκρασία και η διάρκεια της άσκησης αυξάνεται. Συνεπώς, πρέπει τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση να αναπληρώνουν τις αποθήκες νερού, υγρών και ηλεκτρολυτών με νερό και ισοτονικά ποτά, αναλόγως με την φύση, την ένταση και τη διάρκεια του αθλήματος, ειδικά όταν η τελευταία υπερβαίνει τα 30-40 λεπτά.

•Η ενυδάτωση του δέρματος με διάφορα καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να έχει κάποια επιδερμικά ευεργετικά αποτελέσματα, πρέπει όμως απαραίτητα να συμβαδίζει με επαρκή καθημερινή ενυδάτωση εκ των έσω.

Να έχετε υπόψη ότι τα διαφορετικά στάδια της ζωής, συγκεκριμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η έντονη άθληση και ιδίως ο πρωταθλητισμός, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός επηρεάζουν και διαφοροποιούν τις ανάγκες του καθενός για επαρκή πρόσληψη νερού και υγρών.

 

Stay hydrated with #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.