TURNING DAYS INTO NIGHTS!

Jun 09, 2015 1353
Published in PROJECTS

Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

 

Από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται το κοινό & διοργανώνει τετραήμερες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.

Rate this item
(1 Vote)

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 21-24 Ιουνίου και θα συνδυάζουν τη Μουσική με τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική με το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό με τα Δημιουργικά εργαστήρια, τις Ολονύχτιες Προβολές με την Τέχνη, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα γεμάτο Μαγεία & Εκπλήξεις.


Κάθε ημέρα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και θα διαρκούν έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη «Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος».

 

Για πρώτη φορά, το υπό κατασκευή ΚΠΙΣΝ ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος που αποτελεί και το πρώτο κομμάτι του έργου, η διαμόρφωση του οποίου έχει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.
Μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από πολύ κοντά την εξέλιξη του έργου και να βιώσουν μια ολοκληρωμένη «εμπειρία από το μέλλον», καθώς όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αποτελούν μικρογραφία των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ, μόλις αυτό ξεκινήσει τη λειτουργία του.

 

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ εστιάζουν σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες (Τέχνες, Άθληση, Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα), μέσα από τις οποίες αντανακλάται η φιλοσοφία ολόκληρου του έργου: ανοιχτή πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών σε έναν σύγχρονο, φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, όπου η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες θα συνδιαλέγονται με την αναψυχή, την έρευνα, τη φύση και την άθληση.

 

Για τέσσερις ημέρες και νύχτες, το ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε μία ζωντανή σκηνή, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα δώσουν πρωτοποριακές παραστάσεις, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο σινεμά με προβολές video art, σε ένα επιδαπέδιο σκάκι, σε ένα πολυμορφικό γήπεδο άθλησης και σε ένα δημιουργικό πεδίο, όπου δεκάδες εργαστήρια θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις μας.

Το πρόγραμμα των 50 περίπου εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, διαμορφώθηκε με την πολύτιμη συμβολή δεκάδων συνεργατών και φίλων του ΚΠΙΣΝ από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργικότητά τους και συστρατεύτηκαν σε ένα κοινό σκοπό: τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα εμπνεύσουν το κοινό, θα του εμφυσήσουν την αισιοδοξία του έργου και θα το προσκαλέσουν να γνωρίσει ακόμα καλύτερα το ΚΠΙΣΝ που έρχεται στη ζωή μας.

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

------------------------------------------------

 


Χρήσιμες Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις:

• Δωρεάν είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις
• Δεν απαιτείται προεγγραφή του κοινού για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με εξαίρεση τον Αγώνα Δρόμου από το Καλλιμάρμαρο στο ΚΠΙΣΝ, στις 23 Ιουνίου.
• Η προεγγραφή στον Αγώνα Δρόμου (23 Ιουνίου), θα γίνει μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού συνδέσμου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
• Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχής, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Τα δελτία θα διανέμονται την ίδια ημέρα, στο χώρο του Πάρκου.
• Διατίθεται δωρεάν parking στον χώρο του Tae Kwon Do, για τη διευκόλυνση του κοινού.
• Μικρά λεωφορεία θα αναχωρούν τακτικά από τον σταθμό μετρό Συγγρού Φιξ για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού στον χώρο των εκδηλώσεων.
• Η είσοδος του εργοταξίου για τις εκδηλώσεις βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευριπίδου & Δημοσθένους (Καλλιθέα).
• Ώρες λειτουργίας:
Κυριακή 21 Ιουνίου: 18:00 – 23:00
Δευτέρα 22 Ιουνίου: 18:00 – 06:00
Τρίτης 23 Ιουνίου: 18:00 – 06:00
Τετάρτη 24 Ιουνίου: 18:00 – 06:00

 

Καθώς ο χώρος είναι ακόμα υπό κατασκευή, ισχύουν κανόνες ασφαλείας (δείτε αναλυτικά: www.SNFCC.org). Επίσης, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στον χώρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, το προσωπικό και οι συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ θα βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο για να παρέχουν στο κοινό οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια χρειαστεί, φροντίζοντας για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία όλων των επισκεπτών.

 

------------------------------------------------

 

Η θεματολογία των εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ συνδέεται στενά με το θεματικό πλαίσιο του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, στις 25 και 26 Ιουνίου. Με κεντρικό θέμα τη «Φιλανθρωπία και τη Βιωσιμότητα», το φετινό συνέδριο αποσκοπεί να διερευνήσει τον ρόλο της κοινωφελούς δράσης στην επίτευξη μιας βιώσιμης κοινωνίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι βιώσιμες πρακτικές στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού μπορούν να συνεισφέρουν εν γένει στην κοινωφελή δράση και την κοινωνική ευημερία. Η θεματολογία του συνεδρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εξέλιξη της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ, καθώς η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι μία από τις βασικές αξίες του έργου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 21 Ιουνίου, 21:00
(Στο Ξέφωτο)
Ο Διονύσης Σαββόπουλος
Ευαίσθητος ποιητής και χρονογράφος της ελληνικής ζωής, διαρκώς παρών με τα πολλά του πρόσωπα, ο Διονύσης Σαββόπουλος ανοίγει τη μεγάλη γιορτή γνωριμίας με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, με μια συναυλία με τα τραγούδια και τις μπαλάντες του,διαχρονικά και στοχαστικά, με το αναλλοίωτο στιλ του, με εκείνο που μεταμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι από τη δεκαετία του ‘60. Σ’ αυτή τη γιορτή πλάι στη θάλασσα, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει δίπλα του, εκτός από τους μόνιμους συνεργάτες του, την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσιλιμπάρη και τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γεώργιου Κανδρεβιώτη. Σολίστ: Ορέστης Πλακίδης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Βαγγέλης Καρύπης
Τη συναυλία ανοίγει η UndergroundYouthOrchestra, μια ορχήστρα νέων σπουδαστών μουσικής, ηλικίας 10 έως 22 ετών, με διευθυντή το δημιουργό της, Κώστα Ηλιάδη.

 

21 – 24 Ιουνίου
Από τις 18:00
(Στα Δυτικά Μονοπάτια)
Ενσάρκωση
Έκθεση Φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή
Η γέννηση και η εξέλιξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από το φακό του ειδικευμένου στην εφαρμοσμένη φωτογραφία,Βασίλη Μακρή, με πρωταγωνιστές τους πρώτους χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλη Μπίκο. Χορευτικές φιγούρες στο χώμα, στο ξύλο και στο τσιμέντο, δίνουν ψυχή στο εργοτάξιο και αποτυπώνουν τη διαδρομή του από το 2013 μέχρι σήμερα σε μια καταγραφή, που άρχισε με σκηνικό τα άτακτα οικοδομικά υλικά και τους σκελετούς των κτιρίων και θα καταλήξει στην ολοκαίνουργια κεντρική σκηνή της ΕΛΣ το 2016.


Δευτέρα 22 Ιουνίου, 20:30
(Στο Ξέφωτο)
Τζαζ αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκιμε το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή
Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντάει τον κόσμο της τζαζ και τονπιανίστα Δημήτρη Καλαντζή με το Κουιντέτο του. Δυτική μουσική και τζαζ συνδυάζονται σε μια νέα πρόταση της μουσικής του για τον κινηματογράφο και το θέατρο,που μοιάζει με σουίτα και συνδέει το κλασικό ρεπερτόριο της τζαζ με το λυρισμό και την ευαισθησία του συνθέτη.Μαζί με τον Δημήτρη Καλαντζή, ο Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα, ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, τύμπανα, ο Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο.

 

Δευτέρα 22 Ιουνίου, 21:30
(Στο Ξέφωτο)
TheWayneEscofferyQuartet
Βραβευμένος με Grammy, δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας, στοχαστικός συνθέτης και μουσικός, ο WayneEscoffery, στο απόγειο της φήμης του, κυριαρχεί στη τζαζ σκηνή της Νέας Υόρκης και, με κάθε άλμπουμ του, αλλά και με τις σόλο εμφανίσεις του, αποκαλύπτεται ως ο νέος ήρωας της τζαζ για την επόμενη δεκαετία. Προικισμένος, λυρικός και αιχμηρός παίζει με τη μπάντα του παλιές και νέες συνθέσεις, που παραπέμπουν στην αγάπη του για τον Τζον Κολτρέιν, με φρέσκες ιδέες και εντυπωσιακή τόλμη.Μαζί του η ChareneeWade, μια ιδιαίτερη και αναγνωρισμένη τραγουδίστρια της κλασικής τζαζ.

 


Δευτέρα 22 Ιουνίου, 22:45
(Στο Ξέφωτο)
Παρουσίαση του videoartproject“FirefliesintheNight” από τονRobertStorr, Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale
Επιμελητής εκθέσεων σε μεγάλα μουσεία, κριτικός τέχνης, ζωγράφος και πανεπιστημιακός, ο Ρόμπερτ Στορ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς στον κόσμο των τεχνών, Πρύτανης της κορυφαίας Σχολής Καλών Τεχνών της Ανατολικής Ακτής και προικισμένος συγγραφέας, που έχει μυήσει το κοινό στην κατανόηση και την εκτίμηση των καλλιτεχνών και των έργων τους. Θα προλογίσει τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που θα προβληθούν στη συνέχεια, στο πλαίσιο των ολονύχτιων προβολών videoart που επιμελήθηκε ο ίδιος σε συνεργασία με τις επιμελήτριες Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolο.

 

Ημερομηνία: 23 – 24 Ιουνίου
18:30 – 20:30
Ξεναγήσεις στο Πάρκο
Ξεναγήσεις στο πάρκο,κάθε μισή ώρα,από εκπαιδευόμενους (interns) στην αρχιτεκτονική τοπίου και διαχείριση έργου στο ΚΠΙΣΝ.
Η περιήγηση θα έχει αφετηρία το Κιόσκι στο βορειοδυτικό τμήμα του Πάρκου. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα ανέβουν προς την κορυφή του Λόφου, κατά μήκος μιας διαδρομής με ελαιόδεντρα και λεβάντες, πλησιάζοντας στη νότια ανατολική πλευρά τα νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στους επιμέρους χώρους του Πάρκου, όπως τον Λαβύρινθο,το Λαχανόκηπο, τους Χώρους Παιχνιδιού. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στην περιοχή με τα Σιντριβάνια.
Διάρκεια ξενάγησης: 30’
Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα.

 

Τρίτη, 23 Ιουνίου, 19:00
(Στο Λαβύρινθο)
Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας
Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό ΑνατόλιΚαρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή τηςIBMDeepBlueto 1996, άλλα έχασε από τον DeeperBlue, ένα χρόνο μετά.Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.

 

Τετάρτη 24 Ιουνίου, 20:30
(Στο Λαβύρινθο)
Ο Καραγκιόζης Οικολόγος, του Ηλία Καρελλά
Ο Ηλίας Καρελλάς, ο πρωτοπόρος καραγκιοζοπαίκτης που εδώ και 15 χρόνια δίνει στο πανάρχαιο θέατρο σκιών μια δροσιά σημερινή, εμπνέεται από το φυσικό τοπίο του Πάρκου και παρουσιάζει, για μικρούς και μεγάλους, τον Καραγκιόζη Οικολόγο, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών από την Αρετή Κετιμέ και το σαντούρι της, και τετραμελούς ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.Μια παράσταση-γιορτή, με τη μαγεία της σκιάς και τη δύναμη του λόγου, που συμπληρώνεται από έκθεση με γιγαντοφιγούρες ζώων, φτιαγμένες από τον Ηλία Καρελλά για την παράστασή τουΟι Μύθοι του Αισώπου.

 

Τετάρτη 24 Ιουνίου, 22:00
(Στο Ξέφωτο)
Μεγάλοι Ακροβάτες: LeaToranJenner, ShaunnaKottka, DavidDimitri – Από τη Γη στον Ουρανό
Η Lea ToranJenner, η ShaunnaKotka και ο David Dimitri επαναπροσδιορίζουν την τέχνη του τσίρκου, ταξιδεύοντάς μαςΑπό τη Γη στον Ουρανό. Συνδυάζοντας την ασύγκριτη δεξιοτεχνία τους με το χορό και το θέατρο, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της έλλειψης βαρύτητας που μεταφράζεται σε οπτική ποίηση.
Επάνω στη σκηνή, η κυκλική στεφάνη της Lea τραβάει όλα τα βλέμματα με τις μαγευτικές της περιστροφές. Πάνω από τα κεφάλια μας, αιωρούμενη με τη βοήθεια ενός γερανού, η Shaunna χορεύει με το μεταξωτό της ύφασμα, παίζοντας με τη βαρύτητα. Τέλος, ψηλά πάνω από τα δέντρα, ένας άντρας ανεβαίνει στο σκοινί και ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι. Αυτός ο «περίπατος» των 300 μέτρων, από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη του τσίρκου που κάνει το αδύνατο δυνατό, συνδέει τα νέα κτίρια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και μας καλεί να κοιτάξουμε ψηλά και να αντικρύσουμε το μέλλον.
Η μαγική αυτή σχοινοβασία είναι μία ευγενική προσφορά του David Dimitri στο ΚΠΙΣΝ και στους ανθρώπους της Ελλάδας. Μία χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης.

 

Τρίτη 23 Ιουνίου

18.30 – 21.00

(Στο χώρο 1)
Σκάκι για παιδιά
Δραστηριότητα που συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με το σκάκι. Τα παιδιά «ενδύονται» σκακιστικά κομμάτια και παίζουν μια παρτίδα σκάκι ή συγκεκριμένα παιχνίδια σε μια μεγάλη επιδαπέδια σκακιέρα, υπό την καθοδήγηση συντονιστή. Τα παιχνίδια και τα παιδιά εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τη διάδραση και τη συμμετοχή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.

18:30 – 21:00
(Στο χώρο 1)
Ρομποτική/Αυτοματισμός
Παιχνίδι και εκπαίδευση ταυτόχρονα, η ρομποτική κερδίζει συνεχώς έδαφος στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και προετοιμάζει τα παιδιά και τους νέους για τη συνεισφορά τους σε παγκόσμια κλίμακα. Η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική, η τεχνολογία, η ιστορία, γίνονται ένα ποικιλόμορφο πεδίο ομαδικής εργασίας και άσκησης στην καινοτομία, στη διαχείριση προβλημάτων, στη δημιουργικότητα, στη φαντασία, στην επικοινωνία. Με τα ειδικά επιστημονικά ρομποτάκιαWeDo και EV3, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, έρχονται σε επαφή με το μέλλον, κατανοούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και έχουν μια αφορμή να ανακαλύψουν τα ταλέντα και να διευρύνουν τους στόχους τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».
Για παιδιά 5-15 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 24παιδιά
Διάρκεια προγράμματος: 8’ - 12’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 15 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στον Χώρο 2)
Ξιφασκία
Από την Ισπανία του 15ου αιώνα και από εκεί στην Ιταλία του 18ου και στη Γαλλία του 19ου και, από στρατιωτική άσκηση και τέχνη εξόντωσης, σε ένα ολυμπιακό άθλημα, η ξιφασκία είναι μια φιλοσοφία για έναν αγώνα, ένα συναρπαστικό παιχνίδι άσκησης του μυαλού, μια πρόκληση για συγκέντρωση, γρήγορη σκέψη, απόφαση αντίδρασης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στους κανόνες ενός ευγενούς αθλήματος, να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο με ταχύτητα πνεύματος και σώματος και να αποδεχτούν την υπεροχή του ικανότερου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».
Για παιδιά 5-15 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 παιδιά
Διάρκεια προγράμματος: 4’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στο Χώρο 4)
Κωπηλατική Άσκηση Εδάφους
Πανάρχαιο και θεαματικό άθλημα άμιλλας με μακρόχρονη ιστορία στο δυτικό κόσμο, η κωπηλασία συνδέθηκε από το 18ο αιώνα με τα βρετανικά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με μεγάλους πρωταθλητές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο έδαφος η άσκηση δεν χάνει τίποτε από την απόλαυση και τα οφέλη του οργανωμένου αθλήματος στο νερό: δυναμώνουν οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, γυμνάζεται η καρδιά, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, ασκείται η αναπνοή. Τα παιδιά και οι νέοι θα κάνουν ένα τρίλεπτο ζέσταμα και στη συνέχεια, στο στεγνό κωπηλατοδρόμιο θα διανύσουν 200 μέτρα, αντιμέτωποι με το χρόνο και τους συναθλητές τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».
Για παιδιά 8-10 ετών και οικογένειες
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6 παιδιά στην προθέρμανση και 6 παιδιά στον αγώνα.
Διάρκεια προγράμματος: 5’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στο Χώρο 5)
Κιναισθητικά Παιχνίδια
Είναι τμήμα του νέου παγκόσμιου σχεδιασμού για τους σύγχρονους τρόπους μάθησης, ένα δυναμικό εργαλείο για κατάκτηση γνώσης, που βασίζεται στο έξυπνο παιχνίδι και τους φυσικούς τρόπους εμπλοκής σε χρήσιμες εμπειρίες. Τα παιδιά μυούνται σε παιχνίδια ισορροπίας, ρυθμού, αίσθησης του χώρου, προσανατολισμού, μαθαίνουν με εύθυμους τρόπους να παίρνουν αποφάσεις, να συντονίζουν το σώμα τους και να ελέγχουν τις κινήσεις τους, να αναπτύσσουν φωτογραφική μνήμη και να παρασύρονται σε γόνιμη διαδραστική σχέση με τους συμπαίκτες τους, που οξύνει τη σκέψη και τις δεξιότητές τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».
Για παιδιά 5-10 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα
Διάρκεια προγράμματος: 20’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 7 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στα Σιντριβάνια)
Παραολυμπιακά Αθλήματα
Καθιερώθηκαν από τους Βρετανούς βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και από τότε τα παραολυμπιακά αθλήματα δημιουργούν ένα όλο και πιο δυναμικό παράδειγμα για τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους εξοπλίζουν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στα ταλέντα τους. Το πρώτο παραολυμπιακό πάρκο στο ΚΠΙΣΝ, με τίτλο «Εξερευνώντας την Παραολυμπιακή Κίνηση», απευθύνεται στις ευαισθησίες του κοινού και στις ικανότητες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα . Τους καλεί να δείξουν τι σημαίνει μια απόφαση για μια ζωή χωρίς περιορισμούς και τους προτείνει boccia, ξιφασκία, μπάσκετ και καθιστό βόλλευ.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 -16 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 24 παιδιά
Διάρκεια προγράμματος:15’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στο Ξέφωτο)
Αθλοπαιδιές
Ο κόσμος του αθλητισμού, ανοιχτός στην κοινωνικότητα, την ευεξία, την άμιλλα, αλλά και σε ερεθίσματα για επαγγελματικό μέλλον, καλεί τα παιδιά να τον γνωρίσουν με παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες τους, χωρίς την πίεση του ανταγωνισμού και την απαίτηση για επιδόσεις. Τα παιδιά δοκιμάζουν μικρές αθλητικές περιπέτειες, άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα επί κοντώ, ρίψη Vortex/δίσκου, τρέξιμο και τρέξιμο με εμπόδια και ανακαλύπτουν τη χαρά της κίνησης, την απόλαυση της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής καλλιέργειας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος», με τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Για παιδιά 6 -15 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 60 άτομα
Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5 προγράμματα.

18:30 – 21:00
Στο Λαχανόκηπο
Κηπουροί στην πόλη
Χόμπι ή υψηλή τέχνη, η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα χαλαρωτική, μια άσκηση ελεύθερης έκφρασης. Καλλιεργεί τη γνώση για το περιβάλλον, δημιουργεί οργανική σχέση με τη γη και με τους κύκλους της φύσης, κάνει πιο φιλικούς τους ανθρώπους προς τον πλανήτη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τηWWF Ελλάς, μαθαίνουν το βασικό αλφάβητο της κηπουρικής: σκαλίζουν, φυτεύουν, ποτίζουν, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της προσωπικής εμπλοκής σε κάτι δημιουργικό, φτιαγμένο από τα χέρια και τη φαντασία τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά άνω των 4 ετών.
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες
Διάρκεια προγράμματος: 45’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 προγράμματα.

 

Τρίτη 23 Ιουνίου, 20:50
Παναθηναϊκό Στάδιο
SNFCCRUN: ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Πανάρχαιο άθλημα, απόλυτα προσιτό σπορ, το τρέξιμο είναι ένα ταξίδι με προορισμό, μια προσπάθεια με στόχο, ασπίδα για το μυαλό και το σώμα, αγχολυτικό και δυναμικό. Με το συμβολικό τίτλο, «Τρέχοντας προς το Μέλλον», το ΚΠΙΣΝ προτείνει έναν μικρό Μαραθώνιο 6 χιλιομέτρων, για όλη την οικογένεια, που ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματίζει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι δρομείς θα στείλουν ένα μήνυμα εκκίνησης προς ένα μέλλον που θα κατακτηθεί με αγώνα και με υψηλές ταχύτητες.

 

Τετάρτη 24 Ιουνίου

18:30 – 21:00
(Στον Λαχανόκηπο)
Κηπουροί στην πόλη
Χόμπι ή υψηλή τέχνη, η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα χαλαρωτική, μια άσκηση ελεύθερης έκφρασης. Καλλιεργεί τη γνώση για το περιβάλλον, δημιουργεί οργανική σχέση με τη γη και με τους κύκλους της φύσης, κάνει πιο φιλικούς τους ανθρώπους προς τον πλανήτη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τη WWF Ελλάς, μαθαίνουν το βασικό αλφάβητο της κηπουρικής: σκαλίζουν, φυτεύουν, ποτίζουν, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της προσωπικής εμπλοκής σε κάτι δημιουργικό, φτιαγμένο από τα χέρια και τη φαντασία τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά άνω των 4 ετών
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες
Διάρκεια προγράμματος: 45’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στο Χώρο 1)
Εργαστήριο Κομποστοποίησης
Παραδοσιακός και παμπάλαιος τρόπος λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους, μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η κομποστοποίηση συνδέεται με το τρίπτυχο, περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία. Μέλη της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης ενημερώνουν τα παιδιά, με οπτικό υλικό, για τα οφέλη αυτής της φυσικής ανακύκλωσης, για το δήμο και την πόλη τους, αλλά και τον πλανήτη. Φτιάχνουν ξύλινους ειδικούς κάδους για κομποστοποίηση στο σπίτι και συμμετέχουν σε συζήτηση για να κατανοήσουν την πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης των οργανικών υλικών, αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών, νέους και οικογένειες.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 15 άτομα.
Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στους χώρους 2 και 4)
Πράκτορες του Πλανήτη. Κωδικός: «Σώστε το Πάρκο»
Το Πάρκο γίνεται μια μικρογραφία του πλανήτη και τα παιδιά οι πράκτορές του, που αναλαμβάνουν να τον προστατέψουν και να τον σώσουν. Χωρίζονται σε ομάδες και ερευνούν τη σημασία των πάρκων για την ποιότητα της ζωής στην πόλη, μαθαίνουν για τους κινδύνους που απειλούν το αστικό πράσινο και οξύνουν την οικολογική τους συνείδηση. Όταν η άσκησή τους ολοκληρώνεται, κάθε πράκτορας φεύγει με ένα μικρό φάκελο με οδηγίες για να συνεχίσει την αποστολή με κωδική ονομασία, «Σώστε το Πάρκο» και να την υιοθετήσει ως στάση ζωής.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών.
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 -25 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

 


18:30 – 21:00
(Στο χώρο 3)
Φωλιές για διάβασμα
Με υφάσματα, σκοινιά και άλλα υλικά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνουν φωλιές, μικρά καταφύγια για να μπορούν να διαβάζουν ανενόχλητα τα βιβλία που θα υπάρχουν στο χώρο, απολαμβάνοντας τους ήχους του πάρκου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 5 ετών και τους γονείς τους.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.
Διάρκεια προγράμματος: 60’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 προγράμματα.

 

18:30 – 21:00
(Στο χώρο 5)
Πάνω στη γη (LandArt)
Το φυσικό τοπίο γίνεται ένας καμβάς δημιουργίας και μεταμορφώνεται μεοικολογική ευαισθησία και αισθητική έμπνευση σε έργο υπαίθριας τέχνης. Τα παιδιά, εξοπλισμένα με όλα τα είδη χώματος, με άμμο, χαλίκια και γλάστρες και με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-εικαστικών Χαράς Μαραντίδου και Κατερίνας Γώγου, δημιουργούν εικαστικές συνθέσεις δύο διαστάσεων με μικρές ανυψώσεις του εδάφους και λακκούβες.Στη συνέχεια δοκιμάζουν πιο σύνθετες, τρισδιάστατες κατασκευές και διαμορφώνουν καθιστικά από χώμα, με φτυάρια, τσουγκράνες, νερό και κομμάτια ξύλου, πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.
Το έργο θα είναι εν εξελίξει (ongoingartproject) από τις 18.30 έως τις 21.00.

 

19:45 – 21:15
(Στα Σιντριβάνια)
Μαγειρεύοντας με Φρούτα και Λαχανικά
Από τη φύση στην κουζίνα η απόσταση γεφυρώνεται με γνώση, κέφι και έμπνευση και η μαγειρική γίνεται μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί σε τέχνη μια ανθρώπινη ανάγκη. Τα παιδιά επιστρατεύουν τις αισθήσεις τους και, με κλειστά μάτια, μαντεύουν και μαθαίνουν, δοκιμάζοντας να ξεχωρίζουν φρούτα και λαχανικά. Εκτελούν ή αυτοσχεδιάζουν απλές καλοκαιρινές συνταγές, σαλάτες, κρύα πιάτα, συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών και ανακαλύπτουν τρόπους να γίνονται δημιουργικά με τα απλά υλικά του λαχανόκηπου και του οπωρώνα, με την καθοδήγηση της chef&foodblogger, MadameGinger.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα.
Διάρκεια προγράμματος: 45’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 προγράμματα .


18:30 – 19:30
(Στα Σιντριβάνια)
Μαγειρεύοντας με Βότανα
Δίνουν το χαρακτήρα σε κάθε εθνική κουζίνα, κάνουν μικρά θαύματα και είναι το μυστικό για να απογειωθεί ένα ταπεινό ή αδιάφορο πιάτο σε κάτι ιδιαίτερο, με συναρπαστική γεύση. Σε ένα παιχνίδι-πείραμα οι μεγάλοι ενημερώνονται για την τεράστια ποικιλία των βοτάνων, παρακολουθούν συνταγές με βότανα, με απλούς ή παράδοξους συνδυασμούς και δοκιμάζουν ιδέες του chefΧριστόφορου Πέσκια.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες.
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.
Διάρκεια προγράμματος: 60’

19:00- 21:00
Στο Ξέφωτο
Yoga για παιδιά
Εξαιρετική φυσική και διανοητική άσκηση, η Yoga, βοηθάει τα παιδιά και τους έφηβους να αναπνέουν σωστά, να συγκεντρώνονται, να κατακτούν ισορροπία σώματος και πνεύματος, να καταπολεμούν το άγχος τους. Με διασκεδαστικό τρόπο, με τις οδηγίες εκπαιδευτών και χωρίς κριτική και απαιτήσεις άψογης εκτέλεσης, αναπτύσσουν δεξιότητες, αποκτούν πειθαρχία, οργανώνουν το μυαλό τους και απελευθερώνουν τη δυναμική τους. Και ακόμα, δυναμώνουν, γίνονται πιο ευλύγιστα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους σε ένα περιβάλλον χωρίς ανταγωνισμό.Με την πιστοποιημένη δασκάλα στη hathayoga και yoga για παιδιά Χριστίνα Μάτση.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα
Διάρκεια προγράμματος: 30’ . Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 προγράμματα.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά €1,23 δισεκατομμύρια ($1.59 δισεκατομμύρια), μέσω 3.020 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε 111 κράτη ανά τον κόσμο.

 

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, η οποία έχει ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

 

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Last modified on Tuesday, 09 June 2015 14:54