Σωματικη ασκηση: Ξερατε οτι…??

Feb 17, 2015 571
Published in Food

~ H καθιστική ζωή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ότι τους άντρες.

Rate this item
(3 votes)

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κακή φυσική κατάσταση μιας γυναίκας μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία της με την υψηλή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη και το κάπνισμα. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η άσκηση να γίνει συνείδηση για τις γυναίκες.

~ Ο καθημερινός περίπατος δίνει ζωή! Είναι η πιο απλή μορφή άσκησης, αλλά από τις καλύτερες: Δεν προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση, δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, δεν απαιτεί εγγραφή σε γυμναστήριο, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ προφυλάσσει από κάθε λογής ασθένειες – από ένα κρυολόγημα μέχρι καρδιοπάθειες. Ξεκινήστε από σήμερα!

~ Τα παιδιά που αθλούνται έχουν καλύτερη απόδοση και επίδοση στο σχολείο, σε σχέση με παιδιά που δεν γυμνάζονται και κάνουν καθιστική ζωή. Τα δραστήρια παιδιά είναι πιο συγκεντρωμένα και αναπτύσσουν καλύτερα την ικανότητα μάθησης και αφομοίωσης της γνώσης.

~ Με τον αθλητισμό καταπολεμάται η παιδική παχυσαρκία.

~ Η φυσική δραστηριότητα είναι αποδεδειγμένα το απαραίτητο αξεσουάρ σε ένα διατροφικό πλάνο με στόχο την απώλεια βάρους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη απώλεια λίπους.

~ Η κυτταρίτιδα μειώνεται θεαματικά με έντονη αεροβική άσκηση και μυϊκή τόνωση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Απαραίτητη παράλληλα και η σωστή ενυδάτωση.

~ Είναι σημαντικό η έγκυος γυναίκα να γυμνάζεται ήπια και άφοβα, όταν δεν υπάρχουν γυναικολογικές ή άλλες παθολογικές επιπλοκές. Καλό είναι οι εγκυμονούσες να προτιμούν την ελαφριά άσκηση δίχως κραδασμούς, όπως κολύμπι ή γιόγκα, το δε περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια που έχουν μια τάση πρηξίματος κάτω από το βάρος της κοιλιάς. Η καθημερινή ήπια άσκηση βοηθά επίσης στον έλεγχο του βάρους, ενισχύει την ενεργητικότητα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την ψυχολογική διάθεση της εγκύου.

~ Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα όταν ο ασθενής γυμνάζεται καθημερινά.

~ H άσκηση βελτιώνει την υγεία των ασθενών με άσθμα, βεβαίως πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού διότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη.

~ Η άσκηση σώζει τον καρδιοπαθή – όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένη, αλλά ίσα-ίσα επιβάλλεται! Η τακτική άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση, βελτιώνει την μυϊκή λειτουργία και αυξάνει την ικανότητα του καρδιοπαθούς να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο. Επίσης περιορίζει την “κακή” (LDL) χοληστερίνη, ενώ αντίθετα βοηθάει στην αύξηση της “καλής” (HDL) χοληστερίνης.

~ Η καθημερινή σωματική άσκηση επιδρά θετικά στις θρομβώσεις του αίματος, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

~ Ακόμη και η ήπια φυσική δραστηριότητα είναι πολύ ευεργετική για τους ηλικιωμένους και μπορεί να καθυστερήσει τις επιδράσεις του γήρατος στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Τυχαίο δεν είναι πως όλο και περισσότερα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιλαμβάνονται πλέον τη σημασία της σωματικής άσκησης και στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε γυμναστήρια ή χώρους που προσφέρουν ανάλογα προγράμματα.

~ Ποτέ δεν είναι αργά: Νέα μελέτη έδειξε ότι αν κάποιος ακόμη και στα 40 ή 50 του ξεκινήσει να προσέχει τη διατροφή του, να γυμνάζεται και να μην καπνίζει, μπορεί να ελαττώσει έως 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας τα επόμενα χρόνια.

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou