Απωλεια βαρους: Τι κανω λαθος;;

Feb 25, 2015 624
Published in Food

Ίσως να μην το αντιλαμβάνεστε πάντοτε, αλλά ορισμένες συνήθειές σας καταφέρνουν συστηματικά να καταστρέφουν την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Ιδού ορισμένα τρανταχτά παραδείγματα με την εξήγησή τους:

Rate this item
(3 votes)

 

1. Αναζητάτε πολύτιμα διατροφικά μυστικά που να λύνουν άμεσα και ανώδυνα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με το βάρος και τη σιλουέτα σας. Καλό είναι να συνειδητοποιήσετε και να αποδεχτείτε πως δεν υπάρχουν μυστικά ή μαγικά φίλτρα για την πολυπόθητη μείωση στο νούμερο της ζυγαριάς. Οτιδήποτε υπόσχεται θεαματική απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν δρα μεμονωμένα δίχως την αναγκαιότητα για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, δεν είναι απαραίτητα ελεγμένο, εγκεκριμένο ή ασφαλές, ούτε και είναι αποτελεσματικό διότι αν ήταν τότε θα είχαν αυτόματα λύσει όλοι το πρόβλημα βάρους τους μια για πάντα και άρα θα ήμασταν όλοι αδύνατοι! Δυστυχώς όμως πολύς κόσμος συνεχίζει να υποφέρει από παχυσαρκία και να προβληματίζεται με τη διαχείριση βάρους συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, διστάζοντας παράλληλα να καταφύγει στην μία και μοναδική υγιή και αποτελεσματική λύση μιας εξατομικευμένης ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, υπό την προσεγμένη επιστημονική παρακολούθηση του/της διαιτολόγου-διατροφολόγου που θα επιλέξει.

2. Δεν γυμνάζεστε. Ναι στην ξεκούραση, αλλά όχι στην καθιστική ζωή. Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη στην όλη προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρηση του μετέπειτα, διότι χτίζει μυϊκό ιστό και συνεπώς αυξάνει το μεταβολισμό. Επίσης, τίποτα δεν καίει λίπος σε αξιόλογο βαθμό παρά μόνο η αεροβική σωματική άσκηση, ειδικά όταν διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Γυμναστική δεν είναι μόνο το γυμναστήριο, αλλά και το περπάτημα, το ποδήλατο, όλα τα είδη χορού, το κολύμπι, η yoga, οι πολεμικές τέχνες, κάποιο άθλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν επιπρόσθετη φυσική δραστηριότητα, δεν υποκαθιστούν όμως την ανάγκη για γυμναστική.

3. Συμπεριφέρεστε στα διάφορα σνακ σαν να πρόκειται για κυρίως φαγητό. Αντί να καταναλώσετε μισό ή ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα ή crackers, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα πιάτο κανονικό φαγητό, το οποίο σε τελική ανάλυση θα περιέχει συν-πλην παρόμοιες θερμίδες και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας χορτάσει περισσότερο. Το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα, πολύ περισσότερο αν συνοδεύεται ασυναίσθητα από μεγάλες ποσότητες και συμβαίνει για συναισθηματικούς λόγους ή για συντροφιά μπροστά από την τηλεόραση ή απλώς επειδή βαριέστε, είναι ικανό να σας φορτώσει με πάρα πολλές θερμίδες καταστρέφοντας έτσι την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Εάν αισθάνεστε εντονότατη πείνα την ώρα του δεκατιανού ή του απογευματινού, το πιο πιθανό είναι πως είστε πολλές ώρες νηστικοί, έχοντας τραφεί ελλιπώς ή έχοντας αποφύγει τελείως κάποιο προηγούμενο βασικό γεύμα. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος ή και συχνά και του μεσημεριανού λόγω φόρτου εργασίας, το μερικό ή ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας με την συνήθη παρουσία ενός μεγάλου γεύματος αργά το βράδυ διαταράσσει τον μεταβολισμό και αναμφισβήτητα αποθαρρύνει την απώλεια βάρους.

4. Πίνετε πολλές θερμίδες. Συχνά μάλιστα έχετε την αίσθηση ή θεώρηση πως ό,τι πίνετε είναι κενό θερμίδων! Η αλήθεια είναι πως οι πολλοί καφέδες με ζάχαρη, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά, οι χυμοί σε μεγάλες ποσότητες και τα αλκοολούχα ποτά σας φορτώνουν γρήγορα με πολλές θερμίδες όταν καταναλώνονται σε ποσότητα και συχνότητα πέραν του μέτρου, δίχως να σας προσφέρουν ταυτόχρονα κορεσμό ή αίσθηση πληρότητας σε αντίθεση με οτιδήποτε μασιέται. Απολαύστε λοιπόν τον χυμό, τα ροφήματα και τα ποτά που σας αρέσουν με μέτρο, ικανοποιώντας πρωτίστως τη δίψα σας με άφθονο νερό και πραγματοποιώντας βασικά και δευτερεύοντα γεύματα ανά τρεις με τέσσερις ώρες.

Περισσότερα λαθάκια που σαμποτάρουν την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος στο επόμενο άρθρο – stay tuned! #poshdiet #poshfood

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou