Υποπτευεστε προβληματα σακχαρου; Εχουμε τις απαντησεις!

Mar 13, 2015 577
Published in Food

Όταν υποπτεύεστε προβλήματα σακχάρου…

Rate this item
(3 votes)

 

Όταν κάποιος έχει σάκχαρο, σημαίνει η γλυκόζη στο αίμα υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα και αυτό συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πολυφαγία, πολυδιψία, πολυουρία (τα τρία “π”), θολή όραση, εξάντληση, μολύνσεις ή και αργή επούλωση πληγών.

 

Πώς μπορώ να μετρήσω το σάκχαρό μου;
Η γλυκόζη στο αίμα μετριέται 2 ώρες μετά το γεύμα για να διαπιστωθεί εάν έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα (76-110 mg/dl), καθότι όταν τρώμε αναπόφευκτα ανεβαίνει. Επίσης, η γλυκόζη νηστείας στο αίμα μετριέται αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και δίχως να έχουμε φάει ή πιει κάτι.

 

Υπάρχουν άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που να ελέγχουν το σάκχαρο;
Η αιμοσφαιρίνη A1c (γλυκοζυλιωμένη) αντικατοπτρίζει τα επίπεδα σακχάρου των τελευταίων 3 μηνών και είναι καλό να κυμαίνεται σε επίπεδα έως 6%, ενώ τιμές άνω του 6,5% δείχνουν διαβήτη. Επιπλέον, το τεστ ανοχής γλυκόζης δείχνει μια πιο λεπτομερή καμπύλη σακχάρου κατά τη πάροδο 2 ωρών από την κατάποση 75-100 γραμμαρίων γλυκόζης στην κλινική ή το νοσοκομείο.

 

Δεν ξέρω εάν έχω θέμα σακχάρου, μάλλον δεν με αφορά.
Το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη δεν το γνωρίζει, μένοντας δίχως διάγνωση και θεραπεία. Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια που αποτελεί το 2ο αίτιο θνησιμότητας παγκοσμίως, και όταν εμφανίζεται συμπτωματολογικά σε όλη την ωραιότητα του είναι σχετικά αργά με την έννοια ότι θα έχει πειράξει αγγεία και όργανα. Εάν έχετε έντονες υπο- και υπεργλυκαιμίες σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα και είστε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το σάκχαρο σας νωρίς το πρωί ή 2 ώρες μετά το γεύμα και να κάνετε εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

 

Τι να κάνω εάν το σάκχαρό μου δεν είναι φυσιολογικό;
Νούμερο 1 προτεραιότητα είναι η ρύθμιση του σακχάρου σας. Είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε γιατρό ενδοκρινολόγο ή διαβητολόγο ο οποίος θα συστήσει κατάλληλη θεραπευτική αγωγή έπειτα από διάγνωση, και σε διαιτολόγο-διατροφολόγο ο οποίος θα τροποποιήσει το διατροφικό σας πρόγραμμα καταλλήλως για όσο πιο άμεση ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και για σωστή διαχείριση βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας η οποία επηρεάζει το σάκχαρο.

 

Συνδέεται η παχυσαρκία με το σάκχαρο;
Παρότι στα αίτια εμφάνισης σακχάρου συγκαταλέγονται οι παγκρεατικές παθήσεις και τα γονίδια (κληρονομικότητα στον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου 1), το 85-90% των διαβητικών είναι παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν μειωμένη ή δυσλειτουργική ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) και έχουν τον λεγόμενο μη-ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου 2 ως απόρροια ενός χρόνιου ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Ως εκ τούτου, η ισορροπημένη διατροφή με σωστή αναλογία υδατανθράκων ανά γεύμα και η σωματική άσκηση μπορούν να βελτιώσουν αισθητά το σωματικό βάρος και το σάκχαρο στον διαβήτη τύπου 2, με ή και χωρίς την συνοδεία φαρμακευτικής αγωγής κατά περίπτωση.

 

Τελικά βλάπτουν οι υδατάνθρακες;
Η διατροφική προσέγγιση στον διαβήτη είναι οπωσδήποτε σταθερές ώρες γευμάτων και ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 ισοδύναμο υδατανθράκων ισούται με 15γρ., οι άντρες δικαιούνται 4-5 ισοδύναμα ανά κύριο γεύμα και οι γυναίκες 3-4, ενώ αντιστοιχούν 1-2 ισοδύναμα ανά σνακ και για τα δύο φύλα. Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. 1 ισοδύναμο 15γρ. υδατάνθρακα μπορεί να είναι π.χ. 1 φέτα ψωμί, 1 ποτήρι γάλα, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι, ¾ φλιτζανιού φασολάδα, 5 τηγανητές πατάτες, 1 μικρό φρούτο, 260ml μπύρα ή 400ml κρασί. Επίσης συνιστάται περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών και του νατρίου.

 

Είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι;

Το πόσο ο υδατάνθρακας μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο, από άτομο σε άτομο, αλλά και ανάλογα με εξωγενείς παράγοντες όπως η συναισθηματική πίεση. Βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η παρουσία φυτικών ινών, η ωρίμανση των τροφών, ο χρόνος μαγειρέματος, το πόσο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, η σύσταση του γεύματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ.) αντικατοπτρίζει την ποιότητα του υδατάνθρακα ανάλογα με το πόσο επιδρά στο σάκχαρο, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Καλό είναι στον διαβήτη να προτιμώνται υδατάνθρακες με μέτριο ή χαμηλό Γ.Δ. όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, γιαούρτι, λαχανικά, λιγότερο ώριμα φρούτα. Αντιθέτως, το ρύζι, οι πατάτες, το καρπούζι, οι χυμοί, η ζάχαρη, το μέλι, τα μπισκότα και τα γλυκά είναι υδατάνθρακες με υψηλό Γ.Δ. Ας σημειωθεί ότι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κρέας και το ψάρι δεν επηρεάζουν το σάκχαρο.

 

Τι γίνεται όταν θέλω να φάω γλυκό ή να πιω αλκοόλ ή αναψυκτικό;
Εάν η ζάχαρη στο γλυκό, στο ρόφημα, στο κρύο τσάι ή αναψυκτικό υποκαθίσταται από κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς το σάκχαρο. Το δε αλκοόλ ας καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα και με μέτρο, εφόσον δεν εμπλέκεται στην φαρμακευτική αγωγή. Ζητήστε οπωσδήποτε την επιστημονική συμβουλή και καθοδήγηση του διαιτολόγου-διατροφολόγου σας προκειμένου να είστε σίγουροι για την επιλογή σας, αλλά και για να μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων.

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou