ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΗ..

Mar 16, 2015 553
Published in Food

Όταν η γρίπη τολμά την άνοιξη…

Rate this item
(1 Vote)

 

Μάρτιος και η γρίπη δεν μας άφησε! Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγος και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εμφανίζει επίσης διάρροια και εμετούς. Ο συνήθης χρόνος επώασης μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι 1-5 ημέρες, ενώ η διάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Υπάρχει περίπτωση επίσης ένα άτομο να μολυνθεί αν ακουμπήσει μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό της γρίπης (π.χ. χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς) και στη συνέχεια βάλει το χέρι του στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. Συνεπώς είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής:

  • Πλένετε τα χέρια σας σωστά και τακτικά.
  • Η χρήση απολυμαντικού υγρού με βάση την αλκοόλη είναι εξίσου αποτελεσματική όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας με μη καθαρά χέρια.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, και πλύνετε να χέρια σας αμέσως μετά.

Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής ίσως να μην είναι πάντοτε αρκετή. Ρεαλιστικά, η απευθείας ή έμμεση επαφή με άτομα που ταξιδεύουν είναι αναπόφευκτη και, επειδή είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο τα χέρια να είναι διαρκώς πλήρως αποστειρωμένα και ταυτόχρονα να μην αγγίζουν καθόλου τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη, είναι πολύ πιθανό ένας άνθρωπος να κολλήσει, στην οποία περίπτωση συνιστάται να απουσιάσετε από την εργασία ή το σχολείο εάν εμφανίσετε ορισμένα ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα γρίπης, αλλά και να επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση και συστάσεις περίθαλψης.

Απαραίτητος σύμμαχος μας η διατροφή, με έμφαση σε ζεστές σούπες και ροφήματα όταν είμαστε στο κρεβάτι με πυρετό, αλλά και άφθονα λαχανικά, φρούτα και χυμούς εσπεριδοειδών π.χ. πορτοκάλι που μας προστατεύει και μας τονώνει μέσω της υπέροχης αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης C.


Πού όμως υπάρχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και πώς αυτές μας θωρακίζουν ενάντια στην φθορά των κυττάρων; Stay tuned with #poshfood

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou