2ο Συμπoσιο Διαχειρισης Βαρους

Oct 02, 2015 591
Published in Food

2ο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους.

Rate this item
(1 Vote)

 

Το περασμένο Σάββατο διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 2ο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους, της ομώνυμης Ομάδας Ειδικών του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, με θεματολογία που αφορούσε τόσο στην παχυσαρκία και τη διατροφική της προσέγγιση εξατομικευμένα αλλά και ως θέμα δημόσιας υγείας, όσο και στην επιστημονική αλήθεια πίσω από τα πολυδιαφημιζόμενα συμπληρώματα, αλλά και στις νέες τεχνολογίες προς υποστήριξη του ελέγχου του βάρους.

 

Δεδομένου πως το 60-80% των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως αναζητούν πληροφορίες που αφορούν την υγεία, η τεχνολογία και η πληροφορία που διαχέεται μέσα από ιστοσελίδες, blogs και εφαρμογές (applications) δεν μπορούσε να παραληφθεί ως θέμα ομιλίας και επιστημονικής συζήτησης. Όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, φαίνεται πως η τεχνολογία προσφέρει εύκολα και συχνά ανέξοδα την δυνατότητα αυτοπαρακολούθησης του βάρους, της διατροφής και της άσκησης, δίνοντας συνάμα κίνητρο στο άτομο να συνεχίσει την προσπάθεια του, ωστόσο οι περισσότερες στρατηγικές επιτυχούς διαχείρισης του βάρους δεν συμπεριλαμβάνονται σε τούτα τα τεχνολογικά εργαλεία.

 

Εξετάζοντας το παρελθόν και το μέλλον της παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, υπογραμμίστηκε πως το γενετικό υπόβαθρο με τις όποιες επιγενετικές αλλαγές, το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον συν οι συνήθειες του τρόπου ζωής αποτελούν χειροπιαστά αίτια του αυξημένου ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας και υπέρβαρου στη χώρα μας, παρόλη την βαριά διατροφική μας κληρονομιά ως Μεσογειακός λαός. Το φταίξιμο πέφτει κυρίως στην αφθονία τροφίμων που έχουν πολλές θερμίδες και είναι φθηνά προσελκύοντας έτσι τους καταναλωτές, αλλά και η σωματική αδράνεια. Φαίνεται παράλληλα πως τα παιδιά βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση παρά παίζουν ή αθλούνται. Επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών φανερώνουν πως 1 στα 3 Ελληνόπουλα δεν τρώει πρωινό, ενώ η κατανάλωση ψαριού, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών είναι αραιή. Το μήνυμα για το κοινό είναι ότι τόσο τα παιδιά όσο και εμείς πρέπει να είμαστε υγιείς ανεξάρτητα από το νούμερο της ζυγαριάς. Ας μην ξεχνούμε παράλληλα πως οι γονείς, οι δάσκαλοι και καθηγητές αποτελούν πρότυπα τρόπων αλλά και διατροφικής συμπεριφοράς για τα παιδιά. Σημαντική λοιπόν κρίνεται η προώθηση από την οικογένεια και το σχολείο ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά, που να περιλαμβάνει ισορροπημένες συνήθειες διατροφής, άσκησης και ύπνου. Η Μεσογειακή διατροφή είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην διαχείριση βάρους όταν συνδυάζεται με μείωση θερμίδων και αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για τον υποστηρικτικό ρόλο του νερού και της επαρκούς ενυδάτωσης στην διαχείριση βάρους παιδιών και ενηλίκων.

 

Σε ομιλία που αφορούσε χειρουργικές επεμβάσεις βαριατρικής με στόχο την δραστική μείωση του βάρους σε υπερβολικά παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ>40 ή ΔΜΣ>30 με συννοσηρότητα), τονίστηκε ιδιαιτέρως ο σημαντικότατος και ουσιαστικότατος υποστηρικτικός ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στην προετοιμασία και ειδικά στην ομαλή μετάβαση του ατόμου σε κατάλληλες διατροφικές συνήθειες μετά το χειρουργείο. Η εξέλιξη των σταδίων της διατροφικής επανένταξης θα πρέπει να συζητείται με τον χειρουργό και να ελέγχεται από τον διαιτολόγο, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Απώτερος στόχος μετά από επέμβαση παχυσαρκίας είναι η υγιής σχέση με την τροφή, με την επέμβαση να αποτελεί όχι υποκατάστατο αλλά βοηθητικό εργαλείο στην θεραπευτική διαδικασία με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο. Πέραν της νοσογόνου παχυσαρκίας, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα βάρους διορθώνονται απλώς και επιτυχώς με αλλαγή του τρόπου ζωής σε ότι αφορά την διατροφή και την φυσική δραστηριότητα του ατόμου.

 

Τέλος, εξετάστηκαν αναλυτικά ένα προς ένα τα συστατικά πολυδιαφημιζόμενων σκευασμάτων και συμπληρωμάτων που υπόσχονται απώλεια βάρους, για το αν αποτελούν πραγματικό σύμμαχο ή φρούδες ελπίδες. Από αυτά, τα συμπληρώματα που περιέχουν εφέδρα ή πικρό πορτοκάλι κρίνονται ακατάλληλα και επικίνδυνα για την καρδιαγγειακή υγεία σύμφωνα με μελέτες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις των υπολοίπων δεν υπάρχουν σοβαρές και άρτιες επιστημονικές ενδείξεις σε συνέχεια ανθρώπινων κλινικών δοκιμών ότι πράγματι τα συστατικά αυτά μειώνουν το βάρος. Φρούδες ελπίδες λοιπόν, με την διατροφή και άσκηση να αποτελούν το πλέον μαγικό διπλό “χάπι” για την πολυπόθητη ασφαλή, υγιή και επιτυχή διαχείριση του βάρους!

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.