ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Sep 11, 2015 481
Published in Food

Ώρα για άσκηση!

Rate this item
(1 Vote)

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού στις 7-13 Σεπτεμβρίου αποτελεί το έναυσμα για να υιοθετήσουμε όλοι έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής. Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση καθώς οι επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού είναι αρνητικές όσον αφορά την φυσική δραστηριότητα. Ενδεικτικά, από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 για τον αθλητισμό προκύπτει ότι παρουσιάζουμε το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (ίσως επειδή συχνά ταυτίζουμε την άσκηση με το γυμναστήριο, αγνοώντας τα πολύτιμα οφέλη του απλού καθημερινού περίπατου), αλλά και τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ.

 

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά: αυξάνει τον μεταβολισμό, δυναμώνει και γραμμώνει τους μύες και συντελεί στην μείωση του λιπώδους ιστού, ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, δυναμώνει τον σκελετό μας και βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αποβάλλει το stress από την ζωή μας και χαρίζει ευεξία στον οργανισμό. 30-60 λεπτά σωματικής άσκησης ημερησίως βοηθούν στην διαχείριση του βάρους, καθώς συμβάλλουν στο ενεργειακό ισοζύγιο σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που έχει συγκεκριμένο διατροφικό στόχο (είτε συντήρηση, είτε απώλεια, είτε πρόσληψη βάρους). Οι διαφορετικοί τύποι αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης με βάρη και αντιστάσεις ασκούν διαφορετικές ομάδες μυών και αποτελούν απαραίτητη και ευχάριστη πρόκληση για το σώμα. Σωματική άσκηση δεν είναι μόνο το γυμναστήριο, αλλά και ο χορός, το κολύμπι, το ποδήλατο, yoga και pilates ακόμη και στο σπίτι, κάποιο άθλημα, ακόμη και το απλό περπάτημα. Το να είσαι γυμνασμένος/-η δεν είναι ζήτημα εξωτερικής εμφάνισης αλλά αποτελείται από 3 βασικούς άξονες: δύναμη, αντοχή, ευλυγισία.

 

Οι Ευρωπαίοι ασκούνται διότι:
62% για τα οφέλη στην υγεία τους
40% για να είναι γυμνασμένοι
36% είναι χαλαρωτικό
30% είναι απολαυστικό

40% των Ευρωπαίων γυμνάζονται σε εξωτερικό χώρο π.χ. πάρκο

36% στο σπίτι

25% ανάμεσα στο σπίτι και στη δουλειά ή το σχολείο
15% στο γυμναστήριο

 

Οι Ευρωπαίοι δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε διότι:
42% δεν έχουν χρόνο
20% δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν κάποιο κίνητρο
13% έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας
10% λόγω κόστους (π.χ. γυμναστηρίου ή μαθημάτων και προπονήσεων)

 

Κατατροπώστε τους παραπάνω λόγους, απωθήστε τις φθηνές δικαιολογίες και εισάγετε το προτιμώμενο για εσάς είδος φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα σας για καλή υγεία και ευεξία!

 

#BEACTIVE, stay active with #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.