ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...

Sep 23, 2015 535
Published in Food
Διατροφικές υποσχέσεις σε πνεύμα εκλογών…
Rate this item
(1 Vote)
Τέτοιες προεκλογικές και μετεκλογικές μέρες σκέφτομαι πως η πολιτική μιμείται τις δίαιτες (γνωστές και ως fad diets) που υπόσχονται απώλεια βάρους σε χρόνο dt και καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στους ανθρώπους που πασχίζουν να λύσουν το πρόβλημα βάρους και να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω της διατροφής. Η διαιτολογία ως επιστήμη δεν έχει όμως καμία σχέση με ψεύτικες υποσχέσεις και μαγικά φίλτρα που λύνουν τα θέματα διατροφής και υγείας ως διά μαγείας.
 
“Χάστε 10 κιλά σε μια εβδομάδα”, “Η δίαιτα των 2 ημερών: Τρως όσο θέλεις και χάνεις”, και άλλες παρόμοιες ελκυστικές δηλώσεις κυριαρχούν κάθε τόσο στα πρωτοσέλιδα των περιοδικών και σε διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θυμίζοντας ασύλληπτες προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες ενέργειες την επομένη. Τις περισσότερες φορές αναγράφεται σε κάποιο σημείο κάτω-κάτω με ψιλά γράμματα πως “το προϊόν πρέπει να καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε θερμίδες”, “απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθημερινή σωματική άσκηση”.
 
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν και τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού από άτομα που παρουσιάζονται ως “σύμβουλοι διατροφής” ή ”σύμβουλοι ευεξίας” που, χρησιμοποιώντας επιθετικές εμπορικές και διαφημιστικές τακτικές, προτείνουν χρήση προϊόντων (είναι πωλητές κατ’ουσίαν) με σκοπό τον έλεγχο του βάρους και την υποτιθέμενη αναβάθμιση της διατροφής και της υγείας. Συχνά δε, κάνουν ολόκληρη ή μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (π.χ. λιπομέτρηση), μη έχοντας πιστοποίηση και δίχως να είναι νόμιμοι, επικαλούμενοι ονόματα καθηγητών και επιστημόνων του εξωτερικού, παραβιάζοντας έτσι τον Νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή (Ν:3587,10-7-2007).
 
Όλες αυτές οι υποσχέσεις διαφημιζόμενων προϊόντων ή διαιτών αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από την επιστημονική αλήθεια: πως χωρίς ισορροπημένη διατροφή και άσκηση δουλειά δεν γίνεται και αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η παχυσαρκία δεν έχει εύκολη λύση και συνεχίζει να ταλανίζει πλήθος κόσμου παγκοσμίως, αποτελώντας σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Όσοι λοιπόν συνεχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο τάδε χάπι, στον πράσινο καφέ ή… στα πράσινα άλογα, δυστυχώς χάνουν τα λεφτά τους και δεν είναι λίγες οι φορές που θέτουν σε ρίσκο και την υγεία τους.
 
Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.