FOOD: DRINK WATER!

Jun 15, 2015 512
Published in Food

Ενυδάτωση το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Rate this item
(1 Vote)

 

Είναι η αρχή του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά, άρα απόλυτα φυσικό είναι να νιώθουμε όλοι το αίσθημα της δίψας ολοένα και περισσότερο ειδικά κάτω από τον ζεστό καλοκαιρινό ήλιο! Η δίψα ωστόσο δεν αποτελεί ορθό δείκτη των αναγκών του οργανισμού μας σε νερό και υγρά, μια και γίνεται αισθητή όταν είμαστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Η δέ πολυδιψία μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα. Τα διαφορετικά στάδια της ζωής, συγκεκριμένες ασθένειες, η έντονη άθληση και ιδίως ο πρωταθλητισμός, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός επηρεάζουν και διαφοροποιούν τις ανάγκες για επαρκή πρόσληψη νερού και υγρών.

 


Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και εντοπίζεται τόσο στον ενδοκυτταρικό όσο και στον εξωκυτταρικό χώρο, αποτελώντας συνολικά το 50-60% του σωματικού μας βάρους, με τον εγκέφαλο, τους μύες, το αίμα και τα νεφρά να διαθέτουν μια ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της τάξεως του 75-80%. Οι ξεχωριστές φυσικές και χημικές ιδιότητες του νερού είναι υπεύθυνες για την μεγάλη βιολογική του σημασία και το ωθούν να συμμετέχει σε μια πληθώρα βιοχημικών διεργασιών που αφορούν στον μεταβολισμό, την ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού μέσω της εφίδρωσης, και την εύρυθμη λειτουργία ιστών και οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το πεπτικό σύστημα, οι μύες και τα νεφρά. Η ισορροπία μεταξύ απώλειας και πρόσληψης νερού επιτυγχάνεται μέσω ομοιοστατικών μηχανισμών που προσδίδουν στον οργανισμό την ικανότητα να διατηρεί σταθερή την κατάσταση του. Από πλευράς φυσιολογίας, νερό χάνεται μέσω των ούρων και περιττωμάτων, με τον ιδρώτα και την αναπνοή, αλλά και μέσω του εμετού και της διάρροιας. Όταν χάνουμε περισσότερο νερό και υγρά απ’ όσο προσλαμβάνουμε, προκύπτει αφυδάτωση, κατά την οποία μαζί με το νερό χάνονται και οι ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία που εμπεριέχονται διαλυμένα σε αυτό. Η συνεπαγόμενη δίψα έπειτα από απώλεια νερού αντίστοιχη με 1% του σωματικού βάρους λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός σε συνεργασία με μια μειωμένη απώλεια νερού από τα νεφρά. Πέραν της δίψας, η αφυδάτωση μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδα και κούραση, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται και να εξελίσσονται διαφορετικά και δυνητικά σοβαρότερα επηρεάζοντας την πίεση και συγκεκριμένες οργανικές λειτουργίες.
Η επαρκής λοιπόν πρόσληψη νερού και υγρών γενικότερα κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο κατά την έντονη σωματική άσκηση ή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σε ημερήσια βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η λέξη “ενυδάτωση” μπορεί να ταυτίζεται ετυμολογικά με την κατανάλωση νερού, διατροφικά όμως προκύπτει κατά 70-80% από την κατανάλωση νερού και υγρών, και κατά 20-30% από στερεή τροφή.

 

Για να κερδίσουμε λοιπόν το στοίχημα της σωστής ενυδάτωσης, ας έχουμε υπόψη τα παρακάτω:

  • Οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται 2,5 και 2 λίτρα νερό αντίστοιχα. Η γενικευμένη ημερήσια σύσταση για 8 ποτήρια την ημέρα βασίζεται στο μοντέλο ενός “μέσου” ενήλικου άντρα 70 κιλών και συμπεριλαμβάνει και άλλα υγρά πέραν του νερού, όπως τσάι, καφές, ροφήματα, χυμοί, γάλα, σούπες.
  • Καλό είναι να ξεδιψάμε με νερό, και να επιλέγουμε τον χυμό, το τσάι και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα ή αναψυκτικό για τη γεύση και απόλαυση που μας χαρίζει.
  • Όσο περισσότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία και εκτιθέμεθα στη ζέστη, τόσο πιο αυξημένες είναι οι ανάγκες μας σε νερό και υγρά.
  • Οι αθλητές μπορεί να έχουν ακόμη και 1,5-2 κιλά απώλεια υγρών σε συνθήκες μέσης θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας, ή και περισσότερο όσο η θερμοκρασία και η διάρκεια της άσκησης αυξάνεται. Συνεπώς, πρέπει τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση να αναπληρώνουν τις αποθήκες νερού, υγρών και ηλεκτρολυτών με νερό και ισοτονικά ποτά, αναλόγως με την φύση, την ένταση και τη διάρκεια του αθλήματος, ειδικά όταν η τελευταία υπερβαίνει τα 30-40 λεπτά.
  • Η ενυδάτωση του δέρματος με διάφορα καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να έχει κάποια επιδερμικά ευεργετικά αποτελέσματα, πρέπει όμως απαραίτητα να συμβαδίζει με επαρκή καθημερινή ενυδάτωση εκ των έσω.

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.