FOOD: ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Jun 04, 2015 518
Published in Food

Παρότι η παχυσαρκία είναι η πιο συνηθισμένη “διατροφική διαταραχή” στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει διαταραχές στην ψυχολογία ενός ατόμου που όμως έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές του συνήθειες.

Rate this item
(3 votes)

 

Αν και υπάρχουν επιστημονικές υποψίες για εμπλεκόμενους γενετικούς παράγοντες σ’ αυτά τα φαινόμενα, διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία, η υπερβολική σωματική άσκηση αλλά και κάθε είδους ακραίες δίαιτες με απώτερο στόχο την σύντομη απώλεια βάρους είναι κατά βάση ψυχογενείς και απορρέουν συνήθως από μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος που κάνει κάποιον να μην αντιλαμβάνεται την πραγματική του εικόνα στον καθρέφτη και να νομίζει ότι έχει πολύ πιο αυξημένο βάρος απ’ ότι ισχύει στ’ αλήθεια. Άλλες πάλι φορές, ένα άτομο μπορεί να έχει αναπτύξει μια φοβία για την παχυσαρκία και ως εκ τούτου να θέτει παράλογους στόχους απώλειας βάρους, ορμώμενο από τα καλλίγραμμα σώματα των celebrities και επιθυμώντας την αποδοχή του περίγυρου. Συνεπώς καταφεύγει σε εξοντωτικές διατροφικές συμπεριφορές όπως ασιτία ή ακραίες δίαιτες, χρήση διουρητικών ή καθαρτικών και εμετός, οι οποίες ενώ αρχικά φαίνεται πως ανακουφίζουν και επιτυγχάνουν προσωρινά τον πολυπόθητο στόχο της απώλειας βάρους, στη συνέχεια ισχυροποιούν τα ψυχογενή συμπτώματα, εγκαθιδρύουν σταδιακά μια εμμονή με το φαγητό και το βάρος, εξαθλιώνουν και εξουθενώνουν σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, και δύνανται να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο, εάν δεν θεραπευθούν.

 

Έχοντας μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για την νευρική ανορεξία, ας εστιάσουμε αυτή τη φορά στη βουλιμία.

 

Νευρική βουλιμία: Γενικά χαρακτηριστικά & συνήθη συμπτώματα:

  • Φαύλος κύκλος: υπερφαγία – φόβος πρόσληψης βάρους – εμετός (προκειμένου να μην αφομοιωθεί η θερμιδική περιεκτικότητα της τροφής) – ανακούφιση – τύψεις και ενοχές – άγχος – υπερφαγία κ.ο.κ.
  • 33-75% των θερμίδων απορροφώνται ακόμη και μετά τον εμετό, οπότε η απώλεια βάρους είναι προσωρινή και όχι η επιθυμητή
  • Διαταραχές στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη, απώλεια θρεπτικών συστατικών και αφυδάτωση εξαιτίας του εμετού
  • Φθορά των δοντιών εξαιτίας της συνεχούς έκθεσης τους στα οξέα του εμετού, έντονη ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και στο κρύο, τερηδόνα
  • Χαμηλά επίπεδα καλίου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και να οδηγήσουν ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο
  • Πρησμένοι σιελογόνοι αδένες εξαιτίας μόλυνσης από τον συχνά προκαλούμενο εμετό
  • Έλκος στομάχου και αιμορραγία οισοφάγου σε ορισμένες περιπτώσεις
  • Δυσκοιλιότητα εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης καθαρτικών (τα εμετικά σιρόπια μπορούν να αποβούν τοξικά για την καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά και χορηγούνται μόνο σε σοβαρές δηλητηριάσεις)

 

Όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες για την υγεία και απαντώνται πλέον κατά κόρον και στην Ελλάδα, παρόλη τη βαριά Μεσογειακή διατροφική μας κληρονομιά. Πολλές φορές ένα άτομο δεν πάσχει ξεκάθαρα από μία συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή π.χ. νευρική ανορεξία ή βουλιμία, αλλά εμφανίζει ένα συνονθύλευμα συμπεριφορών και συμπτωμάτων από την κάθε μία, πολλές φορές σε συνδυασμό με κατάθλιψη. Επίσης, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη, κάνοντας π.χ. ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ή και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, μείζονος σημασίας είναι η επιστημονική διάγνωση να συνοδεύεται απαραιτήτως από ολοκληρωμένη συμβουλευτική και θεραπεία από μια ομάδα ειδικών, κατά την οποία το άτομο να χαίρει διατροφικής, ψυχολογικής και ιατρικής παρακολούθησης προκειμένου να αποκτήσει ένα υγιές βάρος αλλά, πάνω απ’ όλα, μια υγιή σχέση με το φαγητό.

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou