Food For Good Mood

Sep 07, 2015 526
Published in Food

Food for happiness.

Rate this item
(1 Vote)

Υγεία, εργασία, οικογένεια: Τα έχετε όλα και δεν χαίρεστε; Το να μην έχετε θέληση για τίποτα μπορεί να είναι κατάθλιψη ή μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που σας προκαλεί θλίψη, ίσως όμως πρόκειται για εξάντληση που είναι εξίσου κακή. Οι ειδικοί έχουν αντιληφθεί πως ορισμένες γυναίκες ιδίως περνούν μια τέτοια φάση γύρω στα 50 που είναι πιο ανεξάρτητες και ήδη βαδίζουν στον δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας και προσωπικής ολοκλήρωσης, ωστόσο η μελαγχολία μπορεί να κυριεύσει παροδικά τον οποιονδήποτε από εμάς, συχνά μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο.

 

Παρότι η διατροφή δεν μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει την κατάθλιψη, δύναται να επηρεάσει έως ένα βαθμό την διάθεση, την ευεξία και ενεργητικότητα μας. Έρευνες δείχνουν πως η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φυλλικό οξύ, έχει συσχετισθεί με φαινόμενα θλίψης, ενώ η δυτικού τύπου διατροφή όπου κυριαρχεί το έτοιμο φαγητό (fast food) και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (πολλά προϊόντα από λευκό αλεύρι, ζάχαρη, λιπαρά, συντηρητικά κτλ.) αυξάνει περισσότερο από 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών που αφορούν στην ψυχική μας διάθεση.

 

Εάν δεν είστε στα πάνω σας αυτές τις ημέρες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μπορείτε να διώξετε την μελαγχολία και να ανακτήσετε ένα πιο happy mood επιχειρώντας τα παρακάτω:

  • Μην επιτρέψετε στην κούραση να σας καταβάλλει. Κοιμηθείτε περισσότερο, συμπληρώνοντας οπωσδήποτε 7 ώρες βραδινού ύπνου. Εκμεταλλευτείτε τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου για έξτρα ξεκούραση.
  • Με μέτρο η καφεΐνη και το αλκοόλ τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπερδιέγερση και να επηρεάσουν αρνητικά το βιολογικό σας ρολόι.
  • Take a break: Ένα διάλειμμα από την δουλειά στο γραφείο ή μπροστά στον υπολογιστή θα ξεκουράσει το μυαλό σας, ειδικά εάν συνοδεύεται από περπάτημα. Ο καθαρός αέρας και η επαφή με τον έξω κόσμο θα σας αναζωογονήσουν.
  • Λίγη σοκολάτα πάντα μας φτιάχνει την διάθεση!
  • Απολαύστε κάτι απλό μα αγαπημένο: ένα mojito, μια κρύα σοκολάτα, ένα ποτήρι κρασί ή Prosecco, ακόμη και στο σπίτι εν ηρεμία.
  • Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για την υγεία και απωθούν την μελαγχολία: ψάρια όπως ο σολομός, θαλασσινά και οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες, συν οι ξηροί καρποί και σπόροι, είναι οι κατεξοχήν σύμμαχοι της καλής σας διάθεσης!
  • Έρευνες δείχνουν πως το λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που δίνει το κόκκινο χρώμα στην ντομάτα και το καρπούζι, εμποδίζει την έκκριση ουσιών που οδηγούν σε φλεγμονή συνδεόμενη με την κατάθλιψη. Οι ντομάτες επίσης περιέχουν φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, τα οποία δρουν ευεργετικά κατά της θλίψης.
  • Τα παντζάρια είναι από τις καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος που είναι σύμμαχος της καλής διάθεσης, της ταχείας μνήμης και των αντανακλαστικών, περιέχουν δε και επιπρόσθετες ουσίες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ανταλλάσουν αντικαταθλιπτικά μηνύματα με τον εγκέφαλο.
  • Το σκόρδο είναι ευεργετικό για την καρδιά και τα αγγεία, ανακουφίζοντας εμμέσως και από φαινόμενα κατάθλιψης στους υπερτασικούς.
  • Look food, feel good: Όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γυμνάζεστε, νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και ξυπνάτε με όρεξη το πρωί!

 

Always a happy mood with #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.