Food Intolerance: eat them or not?

Jan 26, 2016 566
Published in Food
Δυσανεξία σε τρόφιμα
Rate this item
(1 Vote)
 
Τί είναι στην πραγματικότητα η τροφική δυσανεξία, πώς διαφοροποιείται από τις τροφικές αλλεργίες, και για ποιον λόγο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απώλεια βάρους;
 
 
Οι απροσδόκητα δυσάρεστες αντιδράσεις στις τροφές διαχωρίζονται σε τοξικές και μη τοξικές. Στις τοξικές ανήκει η τροφική δηλητηρίαση ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφής μολυσμένης με μικροοργανισμό ή και την τοξίνη αυτού εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης ή αν δεν έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί σωστά, και συνεπάγεται συμπτώματα όπως η αδιαθεσία, η ναυτία και η υπερέμεση. Στις μη τοξικές περιλαμβάνονται η τροφική αλλεργία και η δυσανεξία.
 
 
Στο τελευταίο άρθρο αναφερθήκαμε στην τροφική αλλεργία, μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά αναπάντεχα σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες – τρόφιμα εν προκειμένω – που ονομάζονται αλλεργιογόνα, δημιουργώντας άμεση παραγωγή αντισωμάτων IgE και ταχεία φλεγμονή, με ανεπιθύμητες, δυσάρεστες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό, όπως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα, εξάνθημα), πρήξιμο, υπόταση και δύσπνοια στην περίπτωση αλλεργικού σοκ. Τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί δέντρων, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή (συμπεριλαμβανομένων και των σαλιγκαριών), τα αυγά, το γάλα, η σόγια και τα σιτηρά ευθύνονται για το 90% των αλλεργιών παγκοσμίως. Δεν υπάρχει θεραπεία – η βασική αντιμετώπιση είναι το αλλεργικό άτομο να αποφύγει διά ροπάλου την συγκεκριμένη τροφή που του προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Είδος τροφικής αλλεργίας δίχως όμως παραγωγή αντισωμάτων IgE αποτελεί και η κοιλιοκάκη (Celiac disease), μια αυτοάνοση διαταραχή / φλεγμονή του λεπτού εντέρου που συχνά αναφέρεται και ως δυσανεξία στην γλουτένη, κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να διαχειριστεί την πρωτεΐνη ονόματι γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά – σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και άλλα δημητριακά.
 
 
Γενικότερα, η τροφική δυσανεξία είναι μια παθολογική κατάσταση που προκύπτει από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών δίχως όμως την εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οφείλονται είτε σε έλλειψη κάποιου ενζύμου (έλλειψη λακτάσης ευθύνεται για δυσανεξία στην λακτόζη), είτε σε φαρμακολογική αντίδραση (π.χ. υψηλή κατανάλωση τυραμίνης), είτε σε πρόσθετα τροφίμων που ενισχύουν την γεύση, το χρώμα και την συντήρηση αυτών (όξινο γλουταμινικό νάτριο / MSG, νιτρικά άλατα και θειώδη), ή και σε άγνωστο μηχανισμό (ευαισθησία στην κατανάλωση καυτερών μπαχαρικών). Σε αντίθεση με την επικινδυνότητα της τροφικής αλλεργίας, η δυσανεξία περιλαμβάνει συμπτώματα που αφορούν το πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα, αέρια, ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και αδιαθεσία.
 
 
Η τροφική δυσανεξία έχει συνδεθεί λανθασμένα τα τελευταία χρόνια με την απώλεια βάρους, μέσω των λεγόμενων “τεστ δυσανεξίας” που υπόσχονται τον εντοπισμό των τροφών προς αποφυγή προκειμένου ένα άτομο να χάσει βάρος. Τέτοια τεστ έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος και μηδενική επιστημονική βάση, καθώς η δυσανεξία έχει να κάνει με συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος και όχι με την παχυσαρκία ή την απώλεια βάρους. Σε κλινικό επίπεδο, το πραγματικό “τεστ δυσανεξίας” έχει ως αποκλειστικό στόχο την διασφάλιση της καλής υγείας και εύρυθμης λειτουργίας του πεπτικού σωλήνα, καθώς διερευνά εφόσον ένα άτομο έχει κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην λακτόζη. Εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποφύγει κάποιος την γλουτένη και το γάλα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις ή και μεταβολικές διαταραχές.
 
 
Be well informed with #poshfood
 
Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.