FOOD: Summer night out

Jun 25, 2015 677
Published in Food

Πώς να αποφύγω τις παραπάνω θερμίδες;

Rate this item
(1 Vote)

 

Καλοκαιράκι σημαίνει πολλές περισσότερες ευκαιρίες για δείπνο και ποτό έξω με αγαπημένα πρόσωπα, κάτι που τυπικά και αναπόφευκτα συνεπάγεται και περισσότερες θερμίδες. Έρευνες δείχνουν πως κατά μέσο όρο καταναλώνουμε περίπου 200-300 επιπρόσθετες θερμίδες γευματίζοντας σε κάποιο εστιατόριο έναντι του να τρώγαμε στο σπίτι.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή παρασυρόμαστε πολύ από την πείνα μας και τις λαχταριστές επιλογές του μενού, συν η ενθάρρυνση ή έμμεση πίεση του σερβιτόρου να δοκιμάσουμε ακόμη μία ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ, με αποτέλεσμα να προβαίνουμε εν τέλει σε μια μεγάλη παραγγελία, συχνά δίχως να το αντιλαμβανόμαστε. Πολλές φορές την… διατροφική καταστροφή φέρνει η παρέα, στις οποίες περιπτώσεις οι πιο επιρρεπείς σε μεγάλες παραγγελίες και υπερκατανάλωση τροφής και αλκοόλ επηρεάζουν τους πιο συνετούς και λιτοδίαιτους.

 

Οι έξοδοι για φαγητό και ποτό δεν χρειάζεται όμως να μας φοβίζουν, καθώς υπάρχουν διέξοδοι και λύσεις σωστού χειρισμού που δεν θα μας στερήσουν ούτε την απόλαυση ούτε την καλοπέραση!

 

  • Καταρχάς, επιδιώξτε το δείπνο σας να είναι νωρίς το βραδάκι, κατά τις 8-9μμ, το πολύ στις 9:30μμ, το οποίο θα απολαύσετε με την ησυχία και άνεση σας. Κατανάλωση τροφής πολύ αργά το βράδυ πιθανότατα θα επιβαρύνει το στομάχι σας ιδίως τώρα το καλοκαίρι, συγκρατείστε δε και ότι ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται μετά τις 9:30-10μμ.
  • Φροντίστε τα γεύματα σας να είναι πλήρη και ανά 3-4 ώρες μέσα στην ημέρα, δίχως να μένετε νηστικοί μέχρι το βράδυ. Εάν πεθαίνετε της πείνας είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο δείπνο.
  • Αφού καθίσετε στο εστιατόριο, ζητήστε το μενού εάν δεν σας το φέρουν κατευθείαν, τόσο για να δείτε την ποικιλία των επιλογών που προσφέρει αλλά και τις συνοδευόμενες τιμές και όποιες άλλες λεπτομέρειες π.χ. φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά. Μην ξεχνάτε και το wine list. Act posh και μην παραγγέλνετε στα τυφλά!
  • Διακόψτε την όποια συζήτηση και δείτε το μενού με προσοχή, ιδίως τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν π.χ. κρέατα ή ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες, ορεκτικά, ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ.
  • Εφόσον δεν σας είναι ήδη σαφές, διευκρινίστε με την παρέα εάν ο καθένας θα παραγγείλει το πιάτο του ή αν υπάρχει η πρόθεση να τα πάρετε όλα κοινά. Στην πρώτη περίπτωση επιλέξτε το πιάτο της αρεσκείας σας, ενώ στην δεύτερη συμμετέχετε ενεργά στην επιλογή των κοινών πιάτων για την παρέα.
  • Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε το μέγεθος της παραγγελίας να ανταποκρίνεται στον αριθμό των ατόμων της παρέας. Εάν το καλοσκεφτείτε, δύο άτομα στο σπίτι θα έτρωγαν ο καθένας από ένα πιάτο φαγητό, ενώ στο εστιατόριο ένα ζευγάρι συχνά παραγγέλνει δύο ή και τρία ορεκτικά / σαλάτες επιπροσθέτως του πιάτου του καθενός. Αποτέλεσμα, να μένουν μισογεμάτα πιάτα στο τραπέζι ή να σκάει κανείς στο φαγητό. Καλό είναι τα δύο άτομα να στοχεύουν σε μια σαλάτα ή ένα ορεκτικό στη μέση πέραν του κυρίως πιάτου του καθενός.
  • Be posh: Μην τρώτε γρήγορα και λαίμαργα, αλλά μασάτε αργά και απολαυστικά την τροφή σας. Άλλωστε, το αίσθημα του κορεσμού έρχεται μετά από 15-20 λεπτά. Τσουγκρίστε τα ποτήρια και εντρυφήστε στην συζήτηση!
  • Καλό είναι να μην καταναλώσετε επιδόρπιο το βράδυ με το πέρας του δείπνου, ωστόσο, αν τύχει, μοιραστείτε το. Δυο-τρεις κουταλιές αρκούν για να σας ικανοποιήσουν!Too much food ain’t posh: order less, eat gourmet, enjoy more! #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.