FOOD: ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Jan 22, 2016 615
Published in Food
Τροφικές αλλεργίες
Rate this item
(1 Vote)
Η αλλεργία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά αναπάντεχα σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα, δημιουργώντας ταχεία φλεγμονή, με ανεπιθύμητες και ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τοπικά στο δέρμα ή να εμφανίζονται σε όλο το σώμα επηρεάζοντας το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα: ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) με ερυθρότητα και φαγούρα, πρήξιμο, φτάρνισμα, αλλά και δύσπνοια, αγγειοδιαστολή και μειωμένη αρτηριακή πίεση στην περίπτωση που η φλεγμονή εξελιχθεί στο πολύ επικίνδυνο αλλεργικό σοκ.
 
Συνήθη αλλεργιογόνα είναι η γύρη κάποιων φυτών, ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη, καλλυντικά και χρώματα, πιο συχνά όμως την ευθύνη φέρει κάποια τροφή. Στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, το αλλεργιογόνο είναι το τμήμα μιας τροφής, συνηθέστερα μια πρωτεΐνη, που εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον οργανισμό ως “επικίνδυνη”, προκαλώντας έντονη ανοσολογική απόκριση και παραγωγή αντισωμάτων (ανοσοσφαιρινών IgE) που στοχεύουν στην εξουδετέρωση της. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάποση – συχνά η ίδια η επαφή με την συγκεκριμένη τροφή μέσω της αφής ή και της αναπνοής είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρότατη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εκτυλιχθεί εντός 6 μόλις λεπτών ή ακόμη και 4 ώρες μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιισταμινικό φάρμακο ή επινεφρίνη που είναι αμέσου δράσεως, και το άτομο να λάβει άμεσα τις πρώτες βοήθειες.
 
Περισσότερες από 160 τροφές έχουν εντοπιστεί ως ικανές να προκαλέσουν αλλεργία. Οκτώ από αυτές ευθύνονται για το 90% των αλλεργιών παγκοσμίως: τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί δέντρων, ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή (συμπεριλαμβάνονται τα σαλιγκάρια), τα αυγά, το γάλα, η σόγια και τα σιτηρά.
 
Τα περιστατικά τροφικών αλλεργιών έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα για τον τρόπο εισαγωγής κοινών αλλεργιογόνων στην διατροφή των παιδιών. Το 30% των ενηλίκων πιστεύει πως έχει κάποια τροφική αλλεργία, αυτό όμως ισχύει για λιγότερο από το 2% του πληθυσμού. Το άτομο που είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή το γνωρίζει – αν όχι, καλό είναι να κάνει μια διαγνωστική εξέταση με αιμοληψία, εξέταση ιστορικού ιδίως εάν υπάρχει άσθμα, ή και διατροφική διερεύνηση με ένα λεπτομερές διατροφικό ημερολόγιο 7 ημερών και την τεχνική αποκλεισμού τροφών υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου-διατροφολόγου, σε περίπτωση που έχει τα προαναφερθέντα συμπτώματα και υποψιάζεται πιθανή αλλεργία. Δεν υπάρχει θεραπεία – η βασική αντιμετώπιση είναι το αλλεργικό άτομο να αποφύγει διά ροπάλου την συγκεκριμένη τροφή που του προκαλεί αλλεργική αντίδραση, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο εφόσον καταναλώνει τροφές που δεν ετοιμάζει πάντοτε ο ίδιος / η ίδια αλλά του προσφέρονται από συγγενείς και φίλους ή έρχονται στο τραπέζι κατόπιν παραγγελίας σε κάποιο εστιατόριο, αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση της ετικέτας στις συσκευασίες τροφίμων είναι απαραίτητη, καθώς αναγράφονται ξεκάθαρα τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο προϊόν.
 
Ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν τα αλλεργικά παιδιά καθώς τόσο τα ίδια όσο και οι φίλοι και συμμαθητές τους δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα και τις συνέπειες μιας αλλεργικής αντίδρασης, ενώ παράλληλα είναι πιο επιρρεπή σε έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D εφόσον αποφεύγουν το γάλα λόγω αλλεργίας, κάτι που καθιστά αναγκαία την σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση γονιών και εκπαιδευτικών.
 
Are you allergic to it? Don’t eat it! Stay safe with #poshfood
 
 
Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.