FOOD: WHILE IN NAUSEA

May 11, 2015 636
Published in Food

Ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνω;

Rate this item
(1 Vote)

 

Ανακατωσούρα, πόνος στο στομάχι, έντονη αποστροφή σε φαγητό και μυρωδιές, αίσθηση ζαλάδας, ίσως και εμετός: είτε ως πρωινή είτε ως βραδινή αδιαθεσία, οι ναυτίες στην εγκυμοσύνη κάνουν την εμφάνιση τους γύρω στην 6η εβδομάδα κύησης και διαρκούν συνήθως έως το τέλος του πρώτου τριμήνου. Εκτιμάται ότι το 65% των εγκύων βιώνουν τούτη την εμπειρία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με ελάχιστες σπάνιες περιπτώσεις ασταμάτητης ναυτίας και υπερέμεσης (hyperemesis gravidarum) όπου απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών. Αν και η υπερέμεση καθιστά την εγκυμοσύνη εξαιρετικά δυσάρεστη, τα απλά συμπτώματα ναυτίας θεωρούνται ένδειξη πως όλα βαίνουν καλώς, ως απόρροια της φυσιολογικής αύξησης των ορμονών.

 

Εάν εντοπίσετε τις τροφές τις οποίες απεχθάνεστε, τότε μπορείτε απλά και εύκολα να τις αποφύγετε, προτιμώντας αυτές που σας ευχαριστούν και σας δροσίζουν. Αρκετές έγκυοι στο 1ο τρίμηνο αντιπαθούν το κρέας ή τα ψάρια, τα βραστά λαχανικά και τα ζουμερά φαγητά ή τα πολύ όξινα φρούτα, προτιμώντας πιο στεγνές τροφές, δροσερές σαλάτες και φρούτα. Ωστόσο, εντοπίζονται σημαντικές διαφορές από έγκυο σε έγκυο όσον αφορά στις διατροφικές προτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προσοχή στον διατροφικό χειρισμό, καθώς η συστηματική και συνεχής αποφυγή πολλών τροφών που προκαλούν ναυτία δύναται να οδηγήσει σε χαμηλή αιμοσφαιρίνη, χαμηλό αιματοκρίτη και ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών. Απαραίτητη κρίνεται η τακτική παρακολούθηση τόσο από τον γυναικολόγο όσο και από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έντονες ναυτίες με συγκεκριμένες εξατομικευμένες διατροφικές λύσεις και να δοθούν συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων εγκαίρως εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Posh and easy tips για να αντεπεξέλθετε στην ημέρα σας όταν η ναυτία σας χαλάει την όρεξη και την διάθεση:

  • Οι φρυγανιές, τα κρακεράκια και τα δημητριακά με γάλα αποτελούν καλές λύσεις για το στομάχι-κόμπος το πρωί.
  • Τα πολύ όξινα φρούτα συνήθως επιδεινώνουν την ναυτία. Εάν όμως δεν σας ενοχλούν, τότε συχνά έχουν την δύναμη να εξουδετερώσουν την αίσθηση πρωινής ή βραδινής ναυτίας με την δροσιά τους. Υπάρχουν γυναίκες που δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα τα μανταρίνια, και στο 1ο τρίμηνο της κύησης τα λάτρεψαν! Εσείς σε ποια ομάδα ανήκετε; Πράξτε αναλόγως.
  • Αποφύγετε το άδειο ή το υπερβολικά γεμάτο στομάχι. Τραφείτε με μικρά γεύματα της αρεσκείας σας ανά 3-4 ώρες.
  • Εάν αποστρέφεστε ακόμη και την οσμή του κρέατος, προσπαθήστε όποτε μπορείτε να φάτε λίγο κρέας ή κοτόπουλο ψητό και στεγνό με άφθονη δροσερή σαλάτα, για να ενισχύσετε λίγο τα επίπεδα σιδήρου σας. Και ζητήστε από τους υπόλοιπους στο σπίτι να αερίζουν καλά τον χώρο όταν μαγειρεύουν κάτι του οποίου την οσμή απεχθάνεστε.
  • Οι πολύ λιπαρές ή τηγανητές ή πικάντικες τροφές συνήθως εντείνουν την ναυτία.
  • Μυρίστε λεμόνια, μανταρίνια, πιπερόριζα, μέντα. Μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα ναυτίας, η δε οσμή της μέντας συχνά βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Να ενυδατώνεστε με μικρές αλλά συνολικά επαρκείς ποσότητες υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Το περπάτημα και η δραστηριότητα που σας κρατά απασχολημένη δύνανται να τονώσουν τον μεταβολισμό σας αλλά και να σας κάνουν να ξεχάσετε την ναυτία που νιώθατε το πρωί. Ακόμη και μια απογευματινή ή βραδινή έξοδος θα σας κάνει να ξεσκάσετε και να αισθανθείτε πολύ καλύτερα, από το να είστε διαρκώς ξαπλωμένη όλη μέρα κάθε μέρα.
  • Ταυτόχρονα, προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, ειδικά εάν είστε εργαζόμενη.

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος