ΗΜΕΡΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ!

Aug 29, 2015 673
Published in Food

Η οινοποιία έχει την τιμητική της στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και κορυφώνονται οι εορταστικές μέρες στους αμπελώνες και δρόμους του κρασιού ανά την Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Νεμέα Κορινθίας, η Μακεδονία, η Σαντορίνη.

Rate this item
(1 Vote)

Είτε λευκό, είτε ροζέ ή κόκκινο, το κρασί είναι το εύγεστο αλκοολούχο προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών όπως το γνωστό σε όλους μας Αγιωργίτικο ή του χυμού τους (μούστος). Συνοδεύει ένα ευρύ φάσμα μεσογειακών και άλλων ευρωπαϊκών γεύσεων, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και σε θρησκευτικές τελετές. Στην αρχαία Ελλάδα ο οίνος αποτελούσε απαραίτητο τμήμα της διατροφής και ιατρικής πρακτικής, με πρώτο διδάξαντα τον Ιπποκράτη. Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντάς το με νερό σε αναλογία συνήθως 1 (οίνος) προς 3 (νερό), ενώ το εμπόριο των ελληνικών κρασιών απλωνόταν σε ολόκληρη την Μεσόγειο, από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Η παρουσία του οίνου ως ιατρικού σκευάσματος στις φαρμακοποιίες εξαλείφθηκε ως συνέπεια της ποτοαπαγόρευσης στις αρχές του 20ου αιώνα. Τούτο όμως δεν διέγραψε τις ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις του, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης και μελέτης από την επιστημονική κοινότητα, κυρίως λόγω του “γαλλικού παράδοξου”. Έτσι ονομάστηκε η επιδημιολογική παρατήρηση που συσχετίζει τον ελαττωμένο βαθμό καρδιαγγειακών συμβάντων στη Γαλλία ως επακόλουθο της συνήθειας των Γάλλων να καταναλώνουν καθημερινά μέτρια ποσότητα ερυθρού οίνου, παρόλο που κατά τ’ άλλα η διατροφή τους είναι υψηλή σε λιπαρά λόγω της ευρείας κατανάλωσης των περίφημων γαλλικών τυριών. Το “γαλλικό παράδοξο” αποδόθηκε στην περιεκτικότητα του οίνου σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και συγκεκριμένα την ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται ιδίως στο κόκκινο κρασί και στα κόκκινα σταφύλια, δίχως αυτό να σημαίνει πως το λευκό κρασί ωχριά από διατροφικής και αντιοξειδωτικής άποψης. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο και βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα, και πολύ περισσότερο σε σύζευξη με κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση.

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του οίνου συμβαδίζουν με την ελεγχόμενη κατανάλωση αυτού για αγχολυτική δράση συνάμα με τα οφέλη του για την υγεία. Σε κάθε γραμμάριο αλκοόλης αντιστοιχούν 7 θερμίδες, με τα κρασιά (ημίγλυκα, ξηρά, αφρώδη κτλ.) να μην έχουν έντονες θερμιδικές διαφορές. Ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα ενός κρασιού σε σάκχαρα (π.χ. Moscato, Port, Sherry), τόσο περισσότερες οι θερμίδες που το συνοδεύουν, κάτι που δεν χρειάζεται βέβαια να μας απασχολεί εφόσον απολαμβάνουμε το κρασί της επιλογής μας με μέτρο. Η υπέρμετρη κατανάλωση οίνου αφενός μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και μετεωρισμό, αφετέρου αυξάνει τη διούρηση, με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Ας τηρήσουμε λοιπόν το, κατά τους αρχαίους ημών προγόνους, “παν μέτρον άριστον”, επιλέγοντας το αγαπημένο μας κρασί με καλή παρέα, σούπερ διάθεση και posh εδέσματα όπως μια ποικιλία τυριών, gourmet αλλαντικά, ελιές, υπέροχα θαλασσινά και οστρακοειδή!

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.