ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Mar 08, 2016 569
Published in Food

Παχυσαρκία

Rate this item
(1 Vote)

Η παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αρκετό συσσωρευμένο λίπος είτε σε όλο το σώμα είτε τοπικά, με βραχυπρόθεσμο συχνά αντίκτυπο για την υγεία. Η λέξη “παχύσαρκος” δεν είναι κοσμητικό επίθετο αλλά επιστημονικός όρος, που δεν στοχεύει να θίξει αλλά να περιγράψει την παθολογική αυτή κατάσταση με βάση κάποια μετρήσιμα επιστημονικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του βάρους με το ύψος όπως αυτή αποτυπώνεται στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αλλά και την περίμετρο της μέσης, την περιφέρεια των γλουτών και την αναλογία αυτών. Όταν οι τιμές αυτών ξεφεύγουν λίγο από τα φυσιολογικά πλαίσια, το άτομο δεν θεωρείται παχύσαρκο αλλά υπέρβαρο, καθώς το βάρος του υπερβαίνει το φυσιολογικό σε σχέση με το ύψος του.

 

Ένας παχύσαρκος άνθρωπος δύναται ακόμη και άμεσα να εμφανίσει ινσουλινοαντίσταση και συνεπαγόμενα προβλήματα σακχάρου, με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Στα προβλήματα υγείας που απορρέουν από την παχυσαρκία συγκαταλέγονται επίσης τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το συσσωρευμένο βάρος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις, επηρεάζει την υγεία των οστών αλλά και των νεφρών, και βλάπτει την ποιότητα ζωής ιδίως στην τρίτη ηλικία. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο τους επιστήμονες όσο και τους γονείς και τους παιδαγωγούς είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία ακόμη και στην χώρα μας, ως απόρροια της αυξημένης κατανάλωσης τροφής (φαγητού αλλά κυρίως κακής ποιότητας τροφών από τα παιδιά π.χ. τσιπς, σοκολάτες, κρουασάν κτλ.) και συνάμα της μειωμένης ή ανύπαρκτης φυσικής δραστηριότητας.

 

Η σημασία της διατροφής και της κατάλληλης άσκησης για κάθε ηλικία, καθώς επίσης η ιατρική προσέγγιση της παχυσαρκίας ως νόσου και η θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αυτή συνεπάγεται, συζητήθηκαν εκτενώς στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα στις 25-27 Φεβρουαρίου. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι υψίστης σημασίας, με την ενεργή συμμετοχή των γονιών σε συνεργασία με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο. Η επίτευξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι απαραίτητη στα παιδιά που διαμορφώνουν σταδιακά διατροφικές συνήθειες αλλά και στους ενήλικες, ενώ η διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής είναι το ζητούμενο στην τρίτη ηλικία.

 

Αδαμίδου Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.