ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Aug 21, 2015 619
Published in Food

Μητρικός θηλασμός: Πλεονεκτήματα & χρήσιμες συμβουλές.

Rate this item
(2 votes)

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το πολύτιμο δώρο της φύσης το οποίο κάθε μητέρα, είτε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή, μπορεί και είναι ικανή να προσφέρει στο μωρό της ως συνέχεια της εννιάμηνης φυσικής τους σχέσης. Η ιδανική σύσταση και περιεκτικότητα του μητρικού γάλατος σε βιολογικά μακρομόρια και αντισώματα προστατεύει το μωρό από ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία, και συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στη σωματική του ανάπτυξη. Παράλληλα, ενισχύει την ηρεμία και καλή ψυχική υγεία του βρέφους λόγω των ειδικών ορμονών που περιέχει αλλά και φυσικά μέσω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσει με την μητέρα, ενώ επίσης συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας του παιδιού. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν επιπροσθέτως πως το μητρικό γάλα προστατεύει από ιώσεις του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, προλαμβάνει την τερηδόνα αλλά και την παχυσαρκία, και συμβάλλει στην πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στο μωρό όπως η στεφανιαία νόσος, ο παιδικός καρκίνος και ο νεανικός διαβήτης, αλλά και στην μητέρα όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών. Η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να επανέλθει στο αρχικό της βάρος ευκολότερα, με την συνιστώμενη απώλεια βάρους να μην ξεπερνά τα 2 κιλά το μήνα για λόγους υγείας και καλής ροής του γάλατος. Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει επιπλέον στην επαναφορά της μήτρας μετά τον τοκετό και ενισχύει την αυτοπεποίθηση της νεαρής μανούλας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την καλή της ψυχολογία. Πρακτικά μιλώντας, το μητρικό γάλα είναι πάντοτε στην κατάλληλη θερμοκρασία δίχως να χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία, είναι φθηνό και πάντοτε διαθέσιμο.

 

Παρότι φυσικός, πολύ απλός και αυθόρμητος, ο μητρικός θηλασμός μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δυσκολέψει την νέα μανούλα, ειδικά στην αρχή.

 

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να έχετε κατά νου τα παρακάτω:

  • Για θέματα θηλασμού, εμπιστευθείτε μόνο και συμβουλευτείτε αποκλειστικά την μαία, τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο.
  • Ιδανικά, ο θηλασμός πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό, ή τελοσπάντων το συντομότερο δυνατό μετά την ανάνηψη, έτσι ώστε το νεογνό να θραφεί με το πολύτιμο πρωτόγαλα ή πύαρ.
  • Το rooming-in στο μαιευτήριο, η παραμονή δηλαδή του νεογέννητου στο δωμάτιο της μητέρας όλο το 24ωρο συνίσταται. Ταυτόχρονα, είναι καλό να κρατούν οι μαίες το μωρό κάποιες στιγμές της ημέρας προκειμένου η μητέρα να περπατάει στα πλαίσια της απαραίτητης ανάρρωσής της.
  • Ο μητρικός θηλασμός δεν έχει χρονικούς περιορισμούς. Το μωρό θηλάζει όταν θέλει και όσο θέλει, μέρα και νύχτα, και δεν έχει διαμορφωμένο πρόγραμμα τον πρώτο καιρό, ούτε αντιλαμβάνεται τι εστί μέρα ή νύχτα. Επίσης, το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες, και όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα ή κλαίει σημαίνει πως πεινάει, έστω κι αν θήλασε λίγα λεπτά πριν.
  • Ένα βρέφος που θηλάζει δεν χρειάζεται να πίνει και δεν πίνει νερό ή άλλα υγρά, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει νερό κατά 87%.
  • Η χρήση μπιμπερού και η πιπίλα αποφεύγονται αν δεν έχει εγκαθιδρυθεί σωστά ο μητρικός θηλασμός. Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα για τυχόν ανάγκη χορήγησης συμπληρώματος ή για τις περιπτώσεις που το μωρό είναι ανήσυχο δίχως να πεινάει.
  • Ο μαστός δεν “χαλάει” με τον μητρικό θηλασμό. Ένας κατάλληλος στηθόδεσμος κατά την περίοδο του θηλασμού συγκρατεί το στήθος σωστά δίχως να το πιέζει.
  • Μην πλένετε ή καθαρίζετε τοπικά τις θηλές πριν από κάθε θηλασμό. Οι νωπές θηλές τραυματίζονται ευκολότερα, ενώ το μητρικό γάλα που μένει επάνω τους δρα επουλωτικά. Το πλύσιμο τους στα πλαίσια του μπάνιου καθαριότητας μία φορά την ημέρα είναι αρκετή.
  • Είναι πολύ πιθανό οι θηλές να τραυματιστούν τις πρώτες 3-4 ημέρες που η ροή του μητρικού γάλατος είναι περιορισμένη και το βρέφος δεν έχει μάθει να “πιάνεται” σωστά ούτε η μητέρα γνωρίζει να το τοποθετεί σωστά στο στήθος. Τα λεγόμενα “κοχύλια” που κρατούν τις ταλαιπωρημένες θηλές στον αέρα δίχως αυτές να έρχονται σε επαφή με τα ρούχα, οι ειδικές κρέμες για τραυματισμένες θηλές, η σωστή τοποθέτηση του στόματος του βρέφους στο στήθος έτσι ώστε να πιάνει την θηλέα άλω και να ρουφάει μητρικό γάλα δίχως να πιπιλάει την θηλή, και ο ενεργητικός θηλασμός όπου το μωρό τρώει και δεν κοιμάται στο στήθος, βοηθούν σημαντικά στο να γίνει ο θηλασμός μια ευχάριστη και όχι επώδυνη συνήθεια.

 

Breastfeeding tips for success with #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.