FOOD: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aug 25, 2015 584
Published in Food

Μητρικός θηλασμός & διατροφή.

Rate this item
(0 votes)

Ο μητρικός θηλασμός είναι πολύτιμο δώρο της φύσης και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, ως συνέχεια της εννιάμηνης φυσικής τους σχέσης. Η ιδανική σύσταση και περιεκτικότητα του μητρικού γάλατος σε βιολογικά μακρομόρια και αντισώματα προστατεύει το μωρό από ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία, και συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στη σωματική του ανάπτυξη. Παράλληλα, ενισχύει την ηρεμία και καλή ψυχική υγεία του βρέφους λόγω των ειδικών ορμονών που περιέχει αλλά και φυσικά μέσω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσει με την μητέρα, ενώ επίσης συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας του παιδιού. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν επιπροσθέτως πως το μητρικό γάλα προστατεύει από ιώσεις του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, προλαμβάνει την τερηδόνα αλλά και την παχυσαρκία, και συμβάλλει στην πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στο μωρό όπως η στεφανιαία νόσος, ο παιδικός καρκίνος και ο νεανικός διαβήτης, αλλά και στην μητέρα όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών. Η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να επανέλθει στο αρχικό της βάρος ευκολότερα, με την συνιστώμενη απώλεια βάρους να μην ξεπερνά τα 2 κιλά το μήνα για λόγους υγείας και καλής ροής του γάλατος. Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει επιπλέον στην επαναφορά της μήτρας μετά τον τοκετό και ενισχύει την αυτοπεποίθηση της νεαρής μανούλας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την καλή της ψυχολογία. Πρακτικά μιλώντας, το μητρικό γάλα είναι πάντοτε στην κατάλληλη θερμοκρασία δίχως να χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία, είναι φθηνό και πάντοτε διαθέσιμο.

Σε προηγούμενο άρθρο δώσαμε λεπτομερείς συμβουλές για θέματα θηλασμού τα οποία δυσκολεύουν και απασχολούν τις νέες μανούλες ειδικά στην αρχή. Το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή για το μωρό και ταυτόχρονα επαρκής ενυδάτωση μια και περιέχει νερό κατά 87%, εξ ου και το βρέφος δεν πίνει νερό τους πρώτους μήνες της ζωής του έως ότου συστήσει διαφορετικά ο παιδίατρος.

 

Η διατροφή συνεπώς της θηλάζουσας μανούλας είναι υψίστης σημασίας:

  • Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία τροφών προκειμένου να προσλαμβάνετε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για να παράγετε γάλα.
  • Επειδή νιώθετε έντονο το αίσθημα της δίψας κατά τη διάρκεια του θηλασμού λόγω του ότι ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών για την παραγωγή γάλακτος, μην παραλείπετε να καταναλώνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά με ποικίλους τρόπους, π.χ. γάλα, φρούτα και χυμοί, ροφήματα, σούπες.
  • Μην παραλείπετε το πρωινό που είναι το βασικότερο γεύμα για την σωστή έναρξη της ημέρας.
  • Καλό είναι τα γεύματα σας να είναι τοποθετημένα ανά 3-4 ώρες, για να μην πεινάτε αλλά και για να διατηρούνται ομαλά τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, με δύο ενδιάμεσα σνακ ως δεκατιανό και απογευματινό.
  • Επιλέξτε αγνές, ποιοτικές τροφές για τον εαυτό σας και εμμέσως πλην σαφώς και για το μωρό σας.
  • Αποφύγετε τις επεξεργασμένες και πολύ πλούσιες σε λιπαρά τροφές που ίσως δυσκολέψουν την εντερική λειτουργία του μωρού σας. Παράλληλα, έχετε κατά νου ότι τα όσπρια ίσως προκαλέσουν αυξημένη εντερική κινητικότητα και πολλά αέρια στο μωρό.
  • Λίγη προσοχή στην κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών όπως τα φιστίκια, τα οστρακοειδή και τα αυγά, ή τροφών που μπορεί να προσδώσουν μια ξινή γεύση στο γάλα π.χ. εσπεριδοειδή.
  • Επίσης προσοχή στην κατανάλωση καφέ, καθώς δύναται να κρατήσει το μωρό ξύπνιο πέραν του αναμενόμενου! Προτιμότερη είναι η κατανάλωση ελαφρύ φιλτραρισμένου καφέ στην αρχή της ημέρας και μετά το πέρας του θηλασμού, σε χρονική απόσταση δηλαδή από τον επόμενο θηλασμό, κάτι που πρέπει να τηρείτε και για το αλκοόλ. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η μπύρα αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.
  • Η σοκολάτα και τα γλυκά μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα! Καλό είναι ταυτόχρονα η κατανάλωση τους να είναι με μέτρο, για να μην ενθαρρύνεται η πρόσληψη βάρους όταν η νεαρή μανούλα επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο, να χάσει δηλαδή τα κιλά της εγκυμοσύνης.

 

Ας μην ξεχνάμε πως η προάσπιση, η υποστήριξη και η προαγωγή του μητρικού θηλασμού πρέπει να είναι στόχος όλων μας.

 

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.