World Class Bartender of the Year 2015 for Greece!

Jun 22, 2015 598
Published in Food

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος κέρδισε τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2015 για την Ελλάδα!

Rate this item
(0 votes)

 

Ο συναρπαστικότερος, μέχρι τον επόμενο, ελληνικός τελικός του World Class ανέδειξε ως κορυφαίο bartender της χώρας, τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο από το Theory bar, που θα μας εκπροσωπήσει στον Παγκόσμιο Τελικό, του Κέιπ Τάουν.

 


Ο πολυαναμενόμενος ελληνικός τελικός του World Class, του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου θεσμού του mixology παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στο Ark.

 

Για ακόμα μια φορά, η καρδιά του ελληνικού mixology χτύπησε δυνατά με τους 12 φιναλίστ να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επιχειρώντας να εντυπωσιάσουν τους κριτές και το κοινό μέσα από μια σειρά ιδιαίτερων, απαιτητικών και εντυπωσιακών δοκιμασιών.
Οι δοκιμασίες του τελικού ήταν βασισμένες στις τάσεις που επικρατούν σήμερα στον τομέα του bartending. Μέσα από τις δοκιμασίες αυτές αξιολογούνται σε βάθος πτυχές που συνθέτουν τον κορυφαίο bartender, ιδιαίτερες ικανότητες όπως η ταχύτητα, ο αρμονικός συνδυασμός με φαγητό, η φαντασία και η δημιουργικότητα, αλλά και ο σημαντικός παράγοντας της επικοινωνίας του bartender με το κοινό του.


Τρία από τα σπουδαιότερα ονόματα του χώρου παγκοσμίως, αξιολόγησαν τις προσπάθειες των 12 φιναλίστ στη διάρκεια του ελληνικού τελικού. Ο Spike Marchant, Global Βrand Ambassador του World Class, ο Charles Joly, Παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2014 και ο Marian Beke, αναγνωρισμένος bartender παγκοσμίως με αρκετά επιτυχημένα projects στο πλούσιο βιογραφικό του, όπως το Nightjar στο Λονδίνο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα bar του κόσμου.

 

Ο τελικός, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με τους 12 φιναλίστ να διαγωνίζονται στη δοκιμασία “Speed & Balance” μια γνώριμη πλέον δοκιμασία ταχύτητας, όπου οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν 6 cocktail σε χρόνο λιγότερο από 8 λεπτά, κάτι που και μόνο στο άκουσμά του φαίνεται ακατόρθωτο. Στη συνέχεια ακολούθησε η δοκιμασία “Sips & Bites”, που είχε ως σκοπό να αναδείξει τη δημιουργικότητα, τη γνώση και τη φαντασία των bartender όσον αφορά στη σχέση cocktail και φαγητού. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν δύο cocktail, τα οποία έπρεπε να ταιριάζουν σε απόλυτη γευστική αρμονία, με αντίστοιχο αριθμό πιάτων της επιλογής τους, μέσα από έναν κατάλογο πιάτων που τους ήταν εκ των προτέρων γνωστός, αλλά και μια ποικιλία πιάτων που τους παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή.

 


Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης δοκιμασίας, σειρά είχαν οι κριτές με το δύσκολο έργο της βαθμολόγησης, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από την ισοβαθμία της τρίτης και τέταρτης θέσης με την ανάδειξη τεσσάρων έναντι τριών φιναλίστ, που θα συνέχιζαν στην τελική δοκιμασία “The Time Traveller”.

 


Η ανακοίνωση των τεσσάρων φιναλίστ που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις πρώτες δύο δοκιμασίες της ημέρας και θα συνέχιζαν την πορεία τους για τη διεκδίκηση του πολυπόθητου εισιτηρίου για το Κέιπ Τάουν, ήταν γεγονός! Οι τέσσερις φιναλίστ: η Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 Cocktail bar, Αθήνα) ο Νίκος Αρσλάνογλου (Shark bar, Θεσσαλονίκη), ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (Theory bar, Αθήνα) και ο Νίκος Μπάκουλης (The Clumsies bar, Αθήνα).

 


Οι 4 φιναλίστ ήταν απόλυτα έτοιμοι να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας τους. Όμως είχαν ακόμα ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, το οποίο έπρεπε να ξεπεράσουν, την τρίτη και τελευταία δοκιμασία του τελικού. Η δοκιμασία “The Time Traveller” έφερε τους bartender μπροστά… στο μέλλον. Επιστρατεύοντας μελλοντικές τάσεις, επιστημονική φαντασία, νέες τεχνικές μαγειρικής, την τεχνολογία, φουτουριστικά σκεύη σερβιρίσματος και ό,τι άλλο μπορούσαν να φανταστούν, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή από το martini του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας ως βάση το premium gin, Tanqueray No. TEN.

 


Στην τελική αυτή δοκιμασία, το “Spiral Martini” ήταν η φουτουριστική εκδοχή του The Time Traveller μαρτίνι, όπως αυτό ετοιμάστηκε από το Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, ο οποίος ήταν αυτός που και στις 3 συνολικά δοκιμασίες του ελληνικού τελικού συγκέντρωσε την υψηλότερη αθροιστικά βαθμολογία και κέρδισε έτσι τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα Bartender για το 2015.

 


«Είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου, η διάκριση αυτή αποτελεί την πιο ξεχωριστή στιγμή για τη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο του bartending!» δήλωσε ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Και πρόσθεσε: «Το να κερδίζεις τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα bartender είναι κάτι το μοναδικό αφού το επίπεδο είναι πραγματικά πάρα πολύ υψηλό. Με χαροποιεί ιδιαιτέρα γιατί αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά και προσπάθεια που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια αλλά και η μελέτη γύρω από τις τάσεις του mixology για να τα καταφέρω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class στο Κέιπ Τάουν και ελπίζω να φέρω το μεγάλο βραβείο πίσω στο σπίτι!».

 


Τα ανατρεπτικά και εμπνευσμένα cocktail που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού τελικού του WORLD CLASS περιέχουν κορυφαία spirits από την εξαιρετική συλλογή των RESERVE BRANDS της DIAGEO – KETEL ONE® βότκα, CÎROC® βότκα, TANQUERAY® No. TEN™ τζιν, τεκίλα DON JULIO®, ρούμι ZACAPA®, JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™ Blended Scotch Whisky, JOHNNIE WALKER® PLATINUM LABEL™ Blended Scotch Whisky και JOHNNIE WALKER® BLUE LABEL™ Blended Scotch Whisky, τα Classic Malts (Cardhu 12, 15 & 18 ετών, Talisker 10 ετών, Talisker Skye & Talisker Port Ruighe) και το αμερικανικό Bulleit whiskey (Bulleit Βourbon & Bulleit Rye).

 


Πλέον, ο μεγάλος νικητής Μανώλης Λυκιαρδόπουλος ετοιμάζει τις βαλίτσες και τα shakers του, για τον παγκόσμιο τελικό του World Class, στο Κέιπ Τάουν. Εκεί, στο μακρινό Νότιο ημισφαίριο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η «συνάντηση» των 50 και πλέον κορυφαίων bartender του πλανήτη, όπου μέσα από μία σειρά απαιτητικών δοκιμασιών κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, θα διεκδικήσουν τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2015.